SEGRE

Jordà reclama el "compromís" del sector i la societat per aconseguir preus justos al camp

La consellera inaugura la 65a Fira de Sant Miquel de Lleida, on ha estat rebuda per pagesos de la fruita seca i la vinya que han denunciat els "abusos" de l'agroindústria

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha reclamat el "compromís" del sector agrícola, el Govern i també la societat en general per aconseguir preus justos al camp. Ho ha dit després d'inaugurar la 65a edició de la Fira Agrícola de Sant Miquel, a Lleida, on ha estat rebuda per una vintena de pagesos de la fruita seca i la vinya que li han recriminat els "abusos" de l'agroindústria. Jordà ha assegurat que arribaran fins on hi hagi marge per aconseguir que el sector no registri pèrdues perquè es tracta de "productes amb valor afegit" i "no hi ha dret" que després es venguin a preus baixos als supermercats.

En el decurs de la seua intervenció, la consellera ha volgut posar en valor l’èxit de l’anterior edició del certamen i els distintius de qualitat, innovació i experiència que l’avalen com a fira de referència tant a nivell estatal com europeu, i que enguany obre una nova oportunitat per a demostrar la vitalitat del sector i ser punt de trobada per a la primeres empreses d’aquest.

Teresa Jordà ha subratllat que el futur del camp català passa per la modernització, la transferència tecnològica i del coneixement, la recerca i la innovació, garantint que les polítiques públiques s’adaptin a les situacions de canvi global per a què el sector pugui ser encara més competitiu i sostenible. La consellera ha refermat el suport del Departament donant impuls també a la valorització i a la comercialització de les produccions agroalimentàries del país “en pro d’una excel·lència alimentària, que és possible gràcies a la innovació i a la co-creació que trobarem aquests dies en aquesta Fira de Sant Miquel”.

Finalment, ha anunciat als mitjans de comunicació que assumeix la demanda d’organitzacions agràries per impulsar abans de la Fira de Sant Miquel i Eurofruit de l’any vinent un ple monogràfic al Parlament de Catalunya sobre el sector agrari.

D’altra banda, l’acte inaugural de la 65 edició de la Fira de Sant Miqueli del 34è saló Eurofruit ha comptat també amb la participació del secretari general d’Agricultura i Alimentació del ministeri d’Agricultura, Fernando Miranda, que ha elogiat la fira com un punt de trobada per empreses i productors del sector agrari i per conèixer de primera mà les tendències i claus de de futur, especialment en els àmbits de la maquinària agrícola i la fructicultura.

Miranda ha recordat els programes de suport a la renovació de maquinària perquè les explotacions siguin més eficients, viables i competitives. També ha destacat el sector porcí com un dels pilars de l’economia lleidatana en un període en el que les exportacions estan funcionant molt bé, sent l’Estat espanyol la segona potència europea i la quarta del món en exportació de carn de porcí. Tot i aquest bon moment, ha cridat a estar en alerta per l’amenaça de la pesta porcina africana. Finalment, el secretari general del ministeri també s’ha mostrat preocupat pels preus que perceben els productors i ha animat les organitzacions empresarials del sector a fer els ajustos en l’oferta per valoritzar la producció.

Per la seua part, l’alcalde de Lleida i president de Fira de Lleida, Miquel Pueyo, ha recordat els orígens firals de la ciutat al segle XIII gràcies a un privilegi del rei Jaume I i com aquest certamen és “un gran espai de debat i exposició de la indústria agroalimentària”. El paer en cap ha situat l’agricultura com un sector estratègic de l’economia lleidatana i catalana i ha remarcat que la fira n’és un exponent, igual que altres institucions locals com Mercolleida, el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari o la UdL, destacant també la internacionalització de la fira.

El president de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida i president de la comissió delegada de Fira de Lleida, Jaume Saltó, ha definit ell saló com “un aparador permanent del sector i de la seva evolució al territori”. Saltó ha alertat de l’esgotament del creixement econòmic mundial i de les repercussions del Brexit, fets que poden afectar a les exportacions i perjudicar els productes lleidatans. No obstant, creu que cal reforçar la internacionalització i la innovació i que la fira ajuda a definir aquesta estratègia. Saltó ha agraït l’esforç de la Generalitat amb 352 milions per completar la xarxa de regadius del canal Segarra-Garrigues i ha demanat el suport del govern estatal per modernitzar el canal d’Urgell, que rega 75.000 hectàrees.

El president de la Diputació, Joan Talarn, ha qualificat la Fira de Sant Miquel i el saló Eurofruit com “la millor eina per mostrar la capacitat productiva de les terres de Lleida”. També ha reclamat esforços per millorar la comercialització, la innovació i la recerca en el primer sector per afavorir uns preus més justos per als pagesos. Igualment, ha descrit les amenaces properes per al sector, com són el Brexit, la possible reducció del pressupost de la PAC, la manca de relleu generacional o l’emergència climàtica.

Com a projectes de futur vinculats a la Diputació, Talarn ha recordat el desplegament de fibra òptica a tot el territori lleidatà i proves pilot amb tecnologia 5G, però ha lamentat la manca d’inversions d’altres administracions en infraestructures, com carreteres i el Corredor del Mediterrani.

La Fira, que s'ha obert aquest dijous i s'allargarà fins diumenge, compta amb la presència de 317 expositors directes repartits en una àrea bruta d'exposició de 54.000 metres quadrats. Així mateix, hi ha una seixantena d'activitats paral·leles.

Del 26 al 29 de setembre, al recinte dels Camps Elisis de Lleida

GALERIA. Imatges de la 65a Fira de Sant Miquel

La inauguració de la Fira de Sant Miquel de Lleida.

Jordà reclama el "compromís" del sector i la societat per aconseguir preus justos al camp

La consellera Jordà parla amb pagesos a la Fira de Sant Miquel de Lleida.

La consellera Jordà parla amb pagesos a la Fira de Sant Miquel de Lleida.ACN

PROGRAMACIÓ. Fira de Sant Miquel 2019

tracking