SEGRE

ESNOTICIA

UP denuncia la caiguda de preus de la fruita i els fruits secs

Exigeix tant a l’Estat com a la Generalitat que actuïn per regular-ho || Tem que un Brexit sense acord afecti les exportacions

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) va demanar ahir tant a l’Estat com a la Generalitat que prenguin mesures per regular els preus de la fruita i els fruits secs després que en aquesta última campanya hi hagués un descens generalitzat. Segons el coordinador nacional d’UP, Joan Caball, “hem vist que sector rere sector hi ha hagut una caiguda dels preus sense que hi hagués cap raó de mercat perquè passés això”.

En aquest sentit, assenyala que aquesta baixada dels preus ha estat “descarada” i que en mercats com el de l’ametlla s’han registrat “els preus més baixos de tot Europa, mentre que al de la fruita el seu valor ha baixat respecte a l’any anterior”.

Per aquest motiu, el portaveu del sindicat ha demanat tant al sector com a l’administració “menys mirar i més actuar” i critica que, a l’hora d’establir els preus de la fruita “n’hi ha uns quants que tenen capacitat de compra i campen al seu aire mentre que els altres no tenim prou força per plantar cara”.

Així mateix, Caball va assegurar que l’Estat té competències per regular els preus per evitar els abusos de les grans marques, al·legant que “no pot ser que una empresa ostenti el 60 per cent del mercat i fixi els preus al seu aire. L’Estat té competències per legislar sobre aquest àmbit i la Generalitat per aplicar les mesures, però de moment ningú s’hi ha atrevit, mentre que hem vist que a França i altres països europeus sí que ho han fet”, va assegurar. D’altra banda, Caball va instar la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, que l’any que ve es dugui a terme un debat sobre política agrària al Parlament, “una cosa que no s’ha fet des del 2014”. Jordà va donar suport a la iniciativa sempre que no hi hagi noves eleccions.

Paral·lelament, Caball va advertir que un Brexit sense acord pot provocar perdre “el segon mercat més gran d’Europa”, en el cas que s’imposin aranzels. Per aquesta raó, va demanar al sector estar preparat “tant per a possibles aranzels com per obrir nous mercats si es tanca el britànic”.

“L’administració ha de donar ajuts per aplicar noves tecnologies” La modernització del sector agrari va centrar la jornada tècnica Agricultura 4.0, celebrada ahir, en què es va posar de manifest que les administracions han d’oferir ajuts econòmics. Així ho van defensar tant el director general d’Alimentació del departament d’Agricultura, Carmel Mòdol, com la degana del col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, Silvia Burés. “Els agricultors s’adapten ràpidament a les noves tecnologies i les administracions els hem d’ajudar. Confio que els pressupostos permetin portar a terme aquesta adaptació”, va dir Mòdol. Per la seua banda, Burés va reconèixer que “no queda cap altre remei que l’administració ajudi a modernitzar el sector tant per millorar la productivitat com per evitar la despoblació de zones rurals”.

Unió de Pagesos es va manifestar ahir durant la inauguració.

Unió de Pagesos es va manifestar ahir durant la inauguració.AMADO FORROLLA

Unió de Pagesos es va manifestar ahir durant la inauguració.

Unió de Pagesos es va manifestar ahir durant la inauguració.AMADO FORROLLA

tracking