SEGRE

LLEIDA

El 45 per cent de la poma en grans superfícies és encara d'importació

Afrucat avisa que “cal reconquerir el mercat per valoritzar el producte”

L’estand d’Afrucat a la Fira de Sant Miquel.

L’estand d’Afrucat a la Fira de Sant Miquel.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 45 per cent de la poma que es ven en grans superfícies a Espanya és d’importació, malgrat que la presència de fruita local ha anat creixent gradualment en els últims anys. De fet, el 2017 l’oferta de fruita d’importació representava el 53%. Així es desprèn d’un estudi presentat ahir per la patronal catalana de la fruita, Afrucat, amb dades del mes d’agost, moment de presència de fruita no només europea, sinó també d’oferta de contraestació de l’hemisferi sud. L’informe s’ha elaborat amb dades de dinou cadenes comercials a les ciutats de Lleida, Barcelona, Madrid i Saragossa.

El president del comitè de fruita de llavor d’Afrucat, Joan Serentill, va relacionar aquesta situació amb el fet de la venda amb marca de poma d’altres països, en especial d’Itàlia i França. En aquesta línia, va destacar que “cal reconquerir el mercat tant sí com no per valoritzar el producte”. Va defensar-ne la qualitat, especialment en aquesta campanya amb una golden que destaca per calibres, quantitat de sucres i duresa, a més d’estar exempta de russeting (aspecte ronyós de la pell). Així doncs, va considerar que aquesta poma no ha de competir al mercat de “segons preus”, sinó amb la prèmium. Va destacar el treball a favor de la marca que estan fent les empreses espanyoles, liderades per Lleida i Girona, però considera que encara s’ha d’anar més enllà.

Amb tot, va voler destacar els avanços registrats per la poma local als lineals i va remarcar en aquesta línia que el cent per cent de l’oferta de Plusfresc és espanyola, un percentatge que també assoleixen a la mostra d’aquesta anàlisi tant Bonpreu com Esclat, i Mercadona se situa molt a prop. Amb el 80 per cent o més es troben bonÀrea, Caprabo, Dia i Lidl. Al costat oposat, domina la poma d’importació a Eroski, El Corte Inglés, Hipercor i Simply, per exemple. En el cas de la pera, més del 90 per cent de la que s’ofereix a les grans cadenes analitzades és espanyola, segons l’estudi Infolineal. L’oferta està molt adaptada al gust dels consumidors i en aquest cas no hi ha competència de marques com passa amb la poma.

tracking