SEGRE

ESNOTICIA

Els productors de l'Horta busquen reinventar-se al mercat exterior

Debaten sobre la viabilitat de les explotacions i aposten per a la diferenciació amb cultius que atreguin el públic || Veuen essencial la difusió per les xarxes socials

Imatge de la taula redona sobre les explotacions a l’Horta.

Imatge de la taula redona sobre les explotacions a l’Horta.MARIONA KISKERI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

A l’Horta de Lleida es genera una gran varietat de productes en una àrea de dos-cents quilòmetres quadrats, des de lavanda fins a sucs, conserves, fruita dolça i ecològica, melmelada i carn de boví. Un total de quaranta-dos productors s’han unit en una associació per donar-se a conèixer.

“Som explotacions petites i hem de fer un gir buscant altres mercats i cultius alternatius per atreure el públic”, va defensar ahir Anna Aragonés, presidenta de l’associació de productors de l’Horta, en un debat a la fira sobre La viabilitat de les nostres explotacions, i on va demanar ajuda a les administracions per dur a terme projectes de difusió amb l’entitat.

Precisament, Joan Blanch, de Fruites Blanch, que des de fa nou anys elabora conserves de forma tradicional i pròximament conrearà safrà, va destacar la importància de les xarxes socials “per donar-se a conèixer, com també anar a mercats, participar en fires, formar part d’associacions i presentar-se a concursos”. Va assenyalar que “abans de produir, és molt important saber on vendràs”. La majoria dels productors de l’Horta comercialitzen a Lleida, però Blanch va assegurar que “ara tenim el repte d’exportar”. Per la seua banda, el productor Jordi Garreta va dir que “hem de treballar en el que ens agrada i projectar la nostra feina. Buscar la diferenciació i apostar per nous canals de comercialització”. En aquest mateix sentit es va mostrar el president d’Asaja, Pere Roqué, que va assenyalar que “volem viure de la terra, però s’han de reduir costos, buscar varietats capdavanteres de fruita dolça amb sortida comercial, dinamitzar el teu negoci i saber on vendràs, a més de la importància de les xarxes socials”. Des d’Aromes Can Rosselló, Mònica Rosselló va apostar per “fer visites i activitats a les explotacions per promocionar-te”.

Finalment, el director dels Serveis Territorials d’Agricultura a Lleida, Ferran de Noguera, va agrair als productors l’esforç que fan al capdavant de les explotacions i va felicitar l’associació en l’aposta en la unitat, crear marca i promocionar l’Horta. Noguera va demanar als associats que “facin una mica de francesos”, és a dir, que creguin fermament amb el que produeixen, i també que imitin els italians, “uns grans venedors”.

Lleida

L’Horta de Lleida aposta per diversificar cultius, més enllà de la fruita, amb iniciatives de producció de grans terrenys, com és el cas del safrà. Ara els pagesos volen captar també turistes i produir més olis aromàtics. Per això, l’empresa Aromes Can Rosselló ha elaborat un estudi, que va presentar ahir a la fira, amb el qual destaca les possibilitats del cultiu de plantes aromàtiques i medicinals en regadiu i en grans extensions. “No es tractaria només de camps de lavanda, sinó de diversos tipus de plantes, que fins ara es conreen en petites plantacions”, va assenyalar Marco Yagüe, autor de l’estudi d’impacte econòmic en què s’ha basat Aromes Can Rosselló.

Amb aquesta iniciativa, els productors busquen atreure, d’una banda, un perfil de turista diferent i que no té competència a nivell estatal”, asseguren i, d’altra banda, atansar l’Horta a la resta de la ciutat. “A més que vingui gent de fora, servirà perquè els lleidatans s’atansin més a l’Horta i coneguin la riquesa amb què compta. Creiem que això pot englobar i beneficiar molts sectors de la ciutat”, va afegir Yagüe. Així mateix, el consultor va remarcar que el mercat de producció d’olis aromàtics “va a l’alça i creix un 12 per cent de mitjana cada any, a més que la seua demanda requereix poder oferir quantitats”, conclou.

Imatge de la taula redona sobre les explotacions a l’Horta.

Imatge de la taula redona sobre les explotacions a l’Horta.MARIONA KISKERI

tracking