SEGRE

ESNOTICIA

La incorporació de joves al camp s'ha disparat un 40 per cent en tres anys

Supera els 2.000 nous pagesos a Catalunya, liderats per les comarques de Lleida

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, amb joves pagesos, ahir, a la Fira de Sant Miquel.

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, amb joves pagesos, ahir, a la Fira de Sant Miquel.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El camp continua atraient els joves, segons es desprèn de les últimes xifres d’incorporacions, amb més de 2.000 nous pagesos en tres anys a Catalunya. Tanmateix, queda molt per recórrer per assegurar el relleu generacional, fer més atractiu el sector i combatre amb això la despoblació de les comarques rurals de Catalunya.

Les xifres demostren que cada vegada són més els joves que opten per dedicar-se al sector primari. Així, el nombre de persones de menys de quaranta anys que s’han incorporat a la pagesia a Catalunya entre els anys 2015 i 2018 és un 40 per cent superior al volum registrat en el període 2011-2014. Tanmateix, en termes absoluts, la quantitat continua sent baixa i manté un clar perfil masculí. Així, segons les dades que s’exrteuen de la conselleria d’Agricultura, un total de 1.200 joves van iniciar la seua activitat al sector primari entre el 2011 i el 2014. Entre el 2015 i el 2018 van ser 2.011. D’aquests, la gran majoria van ser homes, 1.459, enfront de 552 dones.

Amb l’objectiu de prendre el pols a les necessitats dels joves pagesos, la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va participar en una trobada amb una quinzena d’ells en el marc de la Fira de Sant Miquel, acompanyada per Carmel Mòdol, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Jaume Sió, subdirector general de Transferència i Innovació Agroalimentària, i Ferran de Noguera, director dels serveis territorials d’Agricultura a Lleida. “Hem de treballar tots junts per fer possible el relleu generacional al camp perquè, d’aquesta manera, combatem també la despoblació del medi rural”, va manifestar Jordà, que també va lamentar que, durant l’acte, únicament hi participessin dos pageses. “Entra talent femení al camp, però encara és necessari que s’incorporin més dones al sector primari i, sobretot, que arribin a llocs de decisió en cooperatives o denominacions d’origen”, va subratllar.

Un de cada quatre joves que comencen al sector primari té formació, i fa deu anys eren el 10 per cent

D’altra banda, la consellera també va posar en relleu que, avui dia, un de cada quatre joves que s’incorporen a l’agricultura tenen algun tipus de formació prèvia, quan fa una dècada eren només el 10 per cent. “La formació juga un paper fonamental i imprescindible en el relleu generacional en l’agricultura i la ramaderia, i també contribueix al fet que el sector innovi, cosa que ens sembla molt important”, va dir Jordà.

I és que més enllà de l’increment del ritme d’incorporacions de joves al camp, si ens fixem en el cas particular de l’agricultura i en l’evolució de la superfície conreada a Lleida, s’observa com en els últims quinze anys la demarcació ha perdut 25.403 hectàrees de cultius, bàsicament de secà. En aquest sentit, de les 397.905 hectàrees en producció a Ponent, Pirineu i Aran de l’any 2003, al tancament del passat n’hi havia 372.502. Per això, la consellera va remarcar que és necessari que els pagesos rebin ajuts perquè el producte acabat pugui arribar al mercat a un preu raonable i mantenir així l’activitat.

Així doncs, els va instar a “enamorar-se” del que produeixen, alhora que va rebutjar la “filosofia de la subvenció per la subvenció”.

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, amb joves pagesos, ahir, a la Fira de Sant Miquel.

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, amb joves pagesos, ahir, a la Fira de Sant Miquel.MAITE MONNÉ

tracking