SEGRE

AGRICULTURA MERCATS I PRODUCCIONS

Consum prepara inspeccions sobre l'etiquetatge de totes les carns

En el seu pla d’acció per al 2020, perquè els consumidors puguin conèixer-ne l’origen || És obligatori informar des del 2008 en boví i des del 2011 en la resta

Un carnisser, atenent una clienta.

Un carnisser, atenent una clienta.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Catalana del Consum (ACC) posarà en marxa l’any vinent una campanya d’inspecció sobre l’etiquetatge de la carn de boví, oví i cabrú, davant de “l’alta taxa d’incompliment de la normativa actual”, segons va afirmar ahir Unió de Pagesos. L’ACC va adoptar aquest acord després de la reunió bilateral amb UP. El Pla d’Acció 2020 de l’entitat inclourà una atenció específica a l’etiquetatge de la carn i la pesca. La normativa comunitària obliga a informar el consumidor sobre el país d’origen d’aquestes carns a la UE.

El 2008, Unió de Pagesos ja va exigir a l’ACC que obligués al compliment en el sector boví i, des d’aleshores, “s’han produït diverses campanyes d’inspecció que han fet que la situació hagi millorat considerablement respecte al principi encara que els nivells d’incompliment continuen sent elevats”, segons l’organització.

Quant a l’oví i cabrú, la norma que obliga a la indicació del seu origen és més recent (del 2011) i “no s’aplica en una gran quantitat de productes”.

Segons informes de la Unió Europea, una de les principals preocupacions dels consumidors és conèixer l’origen de la carn. Les exigents normatives aplicades a la Unió Europea en relació amb la sanitat dels animals, el seu benestar, l’alimentació que reben i tants altres aspectes, estan molt per sobre de les normatives que s’apliquen a uns altres països tercers, des d’on s’importa carn d’aquestes espècies, segons Unió de Pagesos. Defensa que, des d’un punt de vista mediambiental, “no és sostenible consumir carn procedent d’altres llocs del món, no només per la despesa energètica i contaminació que suposa el transport, sinó també perquè a Catalunya tenim una producció suficient, feta de forma sostenible i segura”.

La collita estatal d’oli d’oliva caurà un 25% en la nova campanya L’estimació de la collita d’oli d’oliva per a la campanya 2019/2020 a Espanya és d’1,36 milions de tones, la qual cosa implica un 25% menys respecte a la campanya anterior, segons World Olive Oil Exhibition. Malgrat aquestes dades, ressalta la pujada que tindran les produccions de països mediterranis. En concret, Tunísia multiplicarà per tres la collita de l’any anterior, amb 370.000 tones, i Grècia creixerà un 50%, fins a les 295.000 tones. Destaca, a més, la recuperació d’Itàlia, ja que aconsegueix duplicar la “pobra” producció de la campanya anterior, i aconseguir una xifra de 360.000 tones. Portugal arriba a les 135.000 tones.

tracking