SEGRE

AGRICULTURA COMERÇ

Jordà reclama a Madrid que treballi per desactivar la guerra aranzelària amb els EUA

Aposta per l’obertura de nous mercats i que el consumidor català compri productes locals || Les organitzacions agràries pressionen per una PAC “forta” i pressupost per fer front a crisis

Moment de la reunió extraordinària de la Taula Agrària celebrada ahir al Parlament.

Moment de la reunió extraordinària de la Taula Agrària celebrada ahir al Parlament.CONSELLERIA DE AGRICULTURA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va reclamar ahir al Govern espanyol que posi en marxa la “via diplomàtica” al més aviat possible contra els aranzels anunciats pels Estats Units sobre els productes agroalimentaris europeus. En roda de premsa després que es reunís amb la Taula Agrària, Jordà va afirmar que davant d’una “guerra comercial” com aquesta “anirà de la mà” del ministre d’Agricultura, Luis Planas, per “reivindicar on hagi de reivindicar perquè sigui la diplomàcia europea que faci el que hagi de fer”, ja que va lamentar que no pot fer cap altra cosa. “Desgraciadament ni el Govern del país ni el departament no hi poden fer gran cosa més enllà de fer pressió”, va declarar.

Jordà es va reunir al Parlament amb les organitzacions agràries representades a la Taula Agrària. Aquesta va ser una trobada extraordinària per valorar l’anunci de més aranzels a les importacions europees per part de Donald Trump.

Catalunya s’enfronta a pèrdues de fins a 13 milions d’euros pel sobrecost aranzelari

La consellera va explicar que en el cas que aquests aranzels s’apliquessin, el sector de l’oli seria el més afectat. En concret, Catalunya exporta 56 milions d’euros en oli i el sobrecost de la nova política comercial arribaria als 13 milions d’euros. En el cas del vi, les exportacions assoleixen els 27 milions d’euros i el sobrecost seria de set milions, mentre que en el cas de la carn serien sis milions d’un total de 30. En el cas de Lleida, les pèrdues globals superarien els 4,5 milions per 57 d’exportats.

“Cal una Unió Europea forta on tots els països membres actuïn en bloc”, va assenyalar la consellera, per evitar una batalla comercial amb els Estats Units, i va defensar que Catalunya tingui una veu pròpia a Europa per defensar els interessos del sector agroalimentari.

A banda d’això, Jordà va afirmar que es coordinaran “encara més” les accions que s’estan portant a terme entre la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries Catalanes (Prodeca) i Acció, com són l’obertura de nous mercats per exportar. Així mateix, va fer una crida al mercat intern perquè consumeixi productes propis de Catalunya.

Les organitzacions agràries també van coincidir a reclamar una nova Política Agrària Comuna (PAC) “forta” i amb prou pressupost per fer front a les eventuals afectacions de la política aranzelària nord-americana.

“El sector agroalimentari no és l’objecte d’aquesta disputa, que és pel sector aeronàutic i no ha de ser la víctima d’aquest conflicte comercial”, va assegurar Planas després de reunir-se amb els representants de les comunitats autònomes. Planas va afirmar que sol·licitarà a la Comissió Europea tres mesures per fer front a aquesta situació com són la mobilització de recursos financers per mitigar els efectes que puguin tenir els aranzels sobre el sector productor. Demanarà que s’activi l’emmagatzemament privat de l’oli d’oliva i l’activació de mesures de promoció de la PAC a tercers països per als productes afectats.

Planas demanarà més pressupost, promoció i emmagatzematge El ministre en funcions d’Agricultura, Luis Planas, va tornar ahir a qualificar d’“inacceptable” la imposició d’aranzels per part de l’Administració de Donald Trump i va xifrar provisionalment en 750 milions d’euros l’impacte al sector agroalimentari espanyol.

tracking