SEGRE

PORCÍ SANITAT ANIMAL

La Xina cria porcs gegants per pal·liar l'escassetat de carn porcina

Davant de la greu crisi sanitària a causa de la pesta porcina africana || Brussel·les preveu més nivells d’exportació aquest any per a la carn de porc europea

Imatge d’arxiu de porcs en una explotació d’Alcarràs.

Imatge d’arxiu de porcs en una explotació d’Alcarràs.LAURA CORTÉS/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Algunes granges de la Xina han començat a criar porcs gegants de la mida d’“óssos polars” davant de l’epidèmia de pesta porcina africana (PPA), que ha provocat una escassetat de carn al gegant asiàtic, segons el diari local South China Morning Post. L’animal, d’uns 500 quilos, forma part d’un ramat criat per convertir-se en porcs gegants. Alguns d’aquests porcs podran vendre’s per uns 10.000 iuans (1.273 euros), més del triple de l’ingrés mensual mitjà d’un granger de Nanning, la capital de Guangxi Zhuang, on ja s’ha registrat aquesta pràctica.

Les autoritats locals s’han vist forçades a impulsar la producció de carn porcina per la creixent escassetat d’aquest aliment. Per aquest motiu, la idea de criar porcs més grans s’està estenent per diverses zones del país, que es troba encara sumit en una disputa comercial amb els EUA.

L’espècimen criat per alguns grangers és més pesant que la mitjana d’un ós polar mascle adult. A la província de Jilin, d’altra banda, els alts preus de la carn porcina estan portant els agricultors a criar porcs de pesos entre els 175 i 200 quilos, per sobre del pes normal –uns 125 quilos–. Aquesta tendència no és exclusiva de les petites granges sinó que també la porten a terme grans productors carnis.

La PPA és contagiosa per als porcs, però no afecta els humans. Des que se’n va registrar el primer brot a la Xina l’agost del 2018, el virus s’ha propagat per tot el país. Les mesures preventives inclouen desinfectar les granges i restringir la venda de carn de porc i el sacrifici dels animals infectats, entre d’altres.

La Unió Europea (UE) creu que l’augment de la demanda de carn de porc de la Xina per aquesta crisi sanitària impulsarà les exportacions al voltant d’un 20 per cent i els preus a l’alça l’any 2019. Tanmateix, la producció es mantindrà estable durant aquest any, limitada per un cens de reproductores reduït i restriccions ambientals.

El creixement de la producció s’hauria de recuperar el 2020 (+1,5 per cent) a mesura que continuï la demanda xinesa.

tracking