SEGRE

OLI PROTESTES

Els oliverers reclamen “mesures urgents”

Milers de persones es manifesten a Madrid en contra dels baixos preus en origen i els aranzels dels EUA || El sector denuncia que el preu de l’oli se situa per sota de costos

Un moment de la manifestació del sector oliverer de tot l’Estat pels carrers de Madrid.

Un moment de la manifestació del sector oliverer de tot l’Estat pels carrers de Madrid.ASAJA LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 40.000 oliverers de tot l’Estat, sota la representació d’Asaja, COAG, UPA i Cooperativas Agroalimentarias, es van manifestar ahir a Madrid per denunciar la “crítica” situació per la qual travessen per les pèrdues derivades dels baixos preus de l’oli d’oliva en origen i davant de la proposta del president dels Estats Units, Donald Trump, d’imposar aranzels del 25 per cent als productes agrícoles europeus, entre els quals hi ha l’oli d’oliva.

Productors de Catalunya, Andalusia, Extremadura, Castella-la Manxa, Aragó, el País Valencià, Múrcia i La Rioja van recórrer els carrers sota el lema “Preus justos per a un oliverar viu” per reclamar un paquet de mesures que reactivi els baixos preus en origen i garanteixin un futur “digne” per a les explotacions d’oliverar tradicional de la qual depenen més de 250.000 famílies.

Asaja denuncia que, amb Rússia tancada, els aranzels dels EUA i el Brexit, es necessiten mesures

L’any 2018 la campanya va arrancar amb una caiguda de preus del 26 per cent (3,53 euros per quilo), segons dades de l’Observatori de Preus i Mercats de la Conselleria d’Agricultura d’Andalusia, i ha continuat la tendència baixista fins a situar-se en un 44 per cent menys, uns dos euros per quilo, per sota dels costos de producció (2,75 euros). A tot això s’afegeixen, segons el sector, les pràctiques comercials deslleials de la distribució que utilitza l’oli d’oliva com a producte reclam.

El president d’Asaja Lleida, Pere Roqué, va anar més enllà a l’explicar que “el sector de l’olivera lleidatana, catalana i espanyola té un greu problema amb els preus, que s’agreuja encara més amb els aranzels dels Estats Units, cosa que frena encara més la comercialització”. “Tenim tancats els mercats de Rússia, ara tenim aranzels dels EUA i d’aquí no gaire tindrem el Brexit. És evident que la Unió Europea, el govern de l’Estat i el govern català han de prendre mesures urgents perquè un sector tan important com és el de l’oli pugui tirar endavant”, va manifestar.

El president del sector de l’oli d’oliva de Cooperativas Agroalimentarias, Rafael Sánchez Puerta, va assenyalar que els aranzels dels EUA compliquen la situació, ja que hi venien més de dos-cents milions de quilos de productes agroalimentaris, xifra que suposa una pèrdua “letal” per al sector i deixa en evidència el desavantatge d’Espanya respecte a altres països europeus.

Per la seua part, el secretari general de COAG, Miguel Blanco, va denunciar que a l’última campanya s’hagi tret als oliverers més de 1.000 milions d’euros a causa que “la indústria envasadora especula amb els preus pels seus propis interessos, manipulant els preus i les quantitats sense un control per part de l’administració pública”.

Planas diu que s’està treballant a demanar a la UE una autoregulació

El ministre en funcions d’Agricultura, Luis Planas, va dir que comprenia la “preocupació” del sector oliverer i que compartia “la inquietud per l’evolució anòmala dels preus en aquesta campanya”. “Hem estat treballant amb les cooperatives agroalimentàries d’Espanya perquè es pugui produir una autoregulació, autoritzada per la UE, per frenar aquest efecte tobogan de pujada i baixada dels preus en funció de l’evolució quantitativa de les campanyes”, va assenyalar. D’altra banda, creu que la Comissió Europea serà “sensible” a aplicar compensacions a fer davant els aranzels productes europeus que vol imposar el president dels EUA, Donald Trump. Planas es va reunir dimecres a Brussel·les amb els comissaris de Comerç, Cecilia Malmström, i el d’Agricultura, Phil Hogan, i va assegurar que aquests van ser “receptius” a les demandes espanyoles i els va demanar que mantinguin la pressió per evitar una nova ronda d’aranzels que va dir que serà “dolenta per a tothom”.

tracking