Més de 40.000 oliverers de tot l’Estat, sota la representació d’Asaja, COAG, UPA i Cooperativas Agroalimentarias, es van manifestar ahir a Madrid per denunciar la “crítica” situació per la qual travessen per les pèrdues derivades dels baixos preus de l’oli d’oliva en origen i davant de la proposta del president dels Estats Units, Donald Trump, d’imposar aranzels del 25 per cent als productes agrícoles europeus, entre els quals hi ha l’oli d’oliva.
Productors de Catalunya, Andalusia, Extremadura, Castella-la Manxa, Aragó, el País Valencià, Múrcia i La Rioja van recórrer els carrers sota el lema “Preus justos per a un oliverar viu” per reclamar un paquet de mesures que reactivi els baixos preus en origen i garanteixin un futur “digne” per a les explotacions d’oliverar tradicional de la qual depenen més de 250.000 famílies.
L’any 2018 la campanya va arrancar amb una caiguda de preus del 26 per cent (3,53 euros per quilo), segons dades de l’Observatori de Preus i Mercats de la Conselleria d’Agricultura d’Andalusia, i ha continuat la tendència baixista fins a situar-se en un 44 per cent menys, uns dos euros per quilo, per sota dels costos de producció (2,75 euros). A tot això s’afegeixen, segons el sector, les pràctiques comercials deslleials de la distribució que utilitza l’oli d’oliva com a producte reclam.
El president d’Asaja Lleida, Pere Roqué, va anar més enllà a l’explicar que “el sector de l’olivera lleidatana, catalana i espanyola té un greu problema amb els preus, que s’agreuja encara més amb els aranzels dels Estats Units, cosa que frena encara més la comercialització”. “Tenim tancats els mercats de Rússia, ara tenim aranzels dels EUA i d’aquí no gaire tindrem el Brexit. És evident que la Unió Europea, el govern de l’Estat i el govern català han de prendre mesures urgents perquè un sector tan important com és el de l’oli pugui tirar endavant”, va manifestar.
El president del sector de l’oli d’oliva de Cooperativas Agroalimentarias, Rafael Sánchez Puerta, va assenyalar que els aranzels dels EUA compliquen la situació, ja que hi venien més de dos-cents milions de quilos de productes agroalimentaris, xifra que suposa una pèrdua “letal” per al sector i deixa en evidència el desavantatge d’Espanya respecte a altres països europeus.
Per la seua part, el secretari general de COAG, Miguel Blanco, va denunciar que a l’última campanya s’hagi tret als oliverers més de 1.000 milions d’euros a causa que “la indústria envasadora especula amb els preus pels seus propis interessos, manipulant els preus i les quantitats sense un control per part de l’administració pública”.