SEGRE

PORCÍ SANITAT ANIMAL

Macedònia confisca carn de porc espanyola amb pesta

Més de vint-i-una tones de porcí congelat detectades a la frontera amb Bulgària || La malaltia, present en dinou països

Imatge d’arxiu d’una inspecció de camions amb porcs.

Imatge d’arxiu d’una inspecció de camions amb porcs.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Funcionaris de duanes i veterinaris a Macedònia del Nord han confiscat vint-i-una tones i 312 quilograms de carn de porc congelada procedent d’Espanya a l’estar infectada amb pesta porcina africana (PPA). L’Agència Alimentària i Veterinària Macedònia va informar dijous que la carn es va confiscar a la frontera entre Macedònia del Nord i Bulgària per evitar que entrés al mercat domèstic.

“La carn confiscada ja no és un risc per als ciutadans. No s’ha permès la seua entrada al país. Ha estat examinada i serà destruïda”, va dir el director de l’Agència, Zoran Atanasov. Encara que no hi ha hagut casos d’infecció a Macedònia del Nord, les autoritats locals van llançar a l’agost una iniciativa a nivell per reduir la superpoblació de senglars. L’objectiu és prevenir que la malaltia s’estengui per la regió dels Balcans.

Brussel·les ha demanat a Espanya, Bulgària i a Macedònia del Nord que investiguin aquest cas

La pesta porcina africana avança amb dinou països que actualment mantenen brots declarats, amb Sèrbia i Eslovàquia com els europeus afectats més recents i Corea del Sud, les Filipines i Birmània, a Àsia. La Comissió Europea (CE) ha informat Espanya, Bulgària i Hongria perquè investiguin aquest cas.

El desastre econòmic que ja representa la pesta porcina africana és enorme, amb cinc milions de porcs sacrificats –la majoria dels quals al Vietnam– però amb 157 brots detectats a la Xina en poc més d’un any.

Aquesta malaltia no afecta el consum però és altament contagiosa entre el bestiar porcí, domèstic i salvatge i al no existir vacunes, l’única solució és el sacrifici.

Espanya, que actualment està lliure d’aquesta malaltia, va patir la pesta porcina africana des del 1960 i durant tres dècades.

Té l’amenaça més pròxima a la frontera de França amb Bèlgica, però la veu d’alarma va saltar entre el sector quan l’any 2014 es va confirmar la presència del virus dins de la Unió Europea, en països com Lituània, Letònia, Estònia i Polònia.

tracking