SEGRE

RAMADERIA ANÀLISI

Lleida, al capdavant en producció de boví de carn de tot l'Estat

Els caps de bestiar a sacrifici de les explotacions lleidatanes, el 12,84% del total

Un moment de la demostració gastronòmica a càrrec del cuiner Marc Ribas al VedellaTast.

Un moment de la demostració gastronòmica a càrrec del cuiner Marc Ribas al VedellaTast.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La província de Lleida continua liderant el cens estatal de boví per a sacrifici a pesar d’haver perdut lleugerament quota l’últim any.

Així ho posen de manifest les dades del ministeri d’Agricultura, que situen les enquestes ramaderes de la província en 233.403 vedells menors de 12 mesos destinats a la producció de carn el maig d’aquest any, un volum que representa el 12,84 per cent dels 1.816.739 caps que s’engreixen a tot l’Estat. Aquesta xifra suposa un descens del 4,9 per cent respecte als animals destinats a sacrifici el maig del 2018.

Per donar una idea de la importància del sector de Ponent, n’hi ha prou amb citar que a la província hi ha més caps de bestiar per a sacrifici que a tot Galícia, amb 230.058 animals, que és la tercera comunitat en volum de caps darrere de Catalunya i Castella Lleó, amb 358.166 vedells.

Si contrastem aquestes dades amb el 2008, Lleida comptava amb una cabanya amb destinació a escorxador de 198.510 animals, el 13,2 per cent del total de l’Estat espanyol. És a dir, que s’ha registrat un lleuger descens de la quota d’un 0,36% en onze anys.

Tanmateix, amb el pas del temps, les granges cada vegada són més grans. Aquest fet ha provocat que en el mateix temps el nombre de vedells destinats a sacrifici hagi augmentat en un 17,5 per cent el maig d’aquest any respecte al 2008, a causa fonamentalment del fet que la destinació de la producció de boví de carn és sobretot exportadora.

De fet, l’increment de les explotacions, ja siguin agrícoles o bé ramaderes, és una tendència al camp, que en alguns sectors és pràcticament una obligació per poder aconseguir els suficients rendiments en uns mercats amb uns marges especialment reduïts.

Des del 2008, el nombre de granges de boví, incloses les làcties, ha passat de les 7.297 a les tot just 2.780 del 2018, la qual cosa suposa un descens del 61,9 per cent. Estem parlant de la desaparició de 4.517 granges. Tanmateix, es forma general, el cens total de boví (sumant mascles, femelles, animals destinats al sacrifici o a reposició) ascendeix a 333.608 animals, tan sols darrere de Salamanca, Badajoz, Lugo i Càceres.

Un any fluix en les exportacions al fallar el mercat turc A falta de dos mesos per acabar el 2019, no està sent un bon any per a les exportacions de boví de carn. Les devaluacions de la lira turca i al seu torn la del real brasiler, han propiciat que augmentessin les vendes de boví sud-americà a aquest país en detriment de la producció catalana. Tot això malgrat l’augmenti de les vendes en països com Algèria. Segons el president d’Asoprovac Catalunya, Ricard Gòdia, el 2019 no serà un bon any però no un desastre per a les exportacions, esperant que sigui un fet puntual. Sobre les repercussions del Brexit al Regne Unit, Asoprovac no preveu repercussions a curt termini, mentre que els efectes dels aranzels dels EUA preocupen més en la mesura d’un possible augment d’oferta de carn a Europa. 

D’altra banda, l’Associació de Ramaders de Boví de Carn, amb la col·laboració d’Asoprovac i el departament d’Agricultura, van celebrar ahir, en el marc de la 28a Fira del Comerç i del Rebost de Alcarràs, la primera edició del VedellaTast. Es tracta d’un esdeveniment que aprofita la importància que té la capital del Baix Segre com a centre productor de vedella amb degustacions de vedella, una oferta gastronòmica a què s’esperava l’assistència d’unes 3.000 persones.

tracking