SEGRE

GOTA FREDA DANYS

Les pluges provoquen pèrdues milionàries en el sector agrícola

Principalment en cereals d’hivern, arbres fruiters, oliveres, vinyes i ametllers

Diverses finques agrícoles continuaven ahir negades a Miralcamp.

Diverses finques agrícoles continuaven ahir negades a Miralcamp.JOAN GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les pluges han causat estralls al sector agrícola de les Garrigues, el Pla d’Urgell i el Segrià que, a falta d’acabar la valoració dels danys, ja es compten per milions. Els cultius que estan més afectats són el panís de segona collita; cereals d’hivern que es van plantar fa poc com el blat, l’ordi i la civada; varietats de fruita de llavor com les pomes pink lady i fuji i les peres flor d’hivern afectades per clivellat, que és un excés d’aigua al fruit que en trenca els teixits; arbres de fruita de pinyol com presseguers i nectariners i oliveres, ametllers i vinyes que han estat arrancats per la força de l’aigua.

Molts camins que connectaven explotacions han desaparegut, així com els marges que delimitaven les finques, i la reconstrucció tindrà un cost elevat. Sindicats agraris van explicar que hi ha pagesos que s’han quedat sense finques i altres que no només han perdut les collites, sinó que també han perdut capacitat de producció agroalimentària perquè molts arbres han estat arrancats i d’altres es podriran per l’excés d’aigua.

La força de l’aigua ha esborrat els límits de finques senceres, camins i marges de pedra

Aquests mateixos sindicats també reclamen a les administracions estatal i catalana que actuïn de manera urgent per decret llei per a la reposició immediata dels béns agraris imprescindibles afectats pel temporal per assegurar la continuïtat i la viabilitat de les explotacions agràries.

Demanen que s’ampliï l’abast dels fons per a les afectacions de l’incendi del mes de juny a la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià i per a les inundacions de València del setembre passat o que se’n creïn de nous. A més a més, exigeixen a l’ACA que s’ocupi del manteniment necessari en torrents i barrancs perquè no es repeteixin episodis com aquest.

Per la seua banda, la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, va assegurar que el departament supervisa els treballs per restablir els subministraments bàsics a les zones afectades. Chacón va visitar empreses i establiments de les Garrigues que van patir les conseqüències del temporal per conèixer les seues necessitats.

tracking