SEGRE

UE OLI

L'emmagatzemament privat d'oli a Espanya rep via lliure

Davant la dolenta situació del sector, sobretot amb els aranzels dels EUA || La UE no fixa quantitat màxima ni finançament

Collita d’oliva aquests dies en una finca de Maials.

Collita d’oliva aquests dies en una finca de Maials.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea va aprovar ahir formalment el reglament pel qual s’autoritza l’emmagatzemament privat d’oli d’oliva, una mesura que reclamava des de fa mesos el Govern espanyol per la mala situació del sector i especialment arran dels nous aranzels que els Estats Units apliquen a productes agroalimentaris europeus.

En concret, aquesta decisió va ser adoptada pels estats membres a nivell d’experts a partir d’una proposta de la Comissió Europea, que ja havia avançat el comissari d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan, el passat 14 d’octubre.

El sector oliverer estatal viu una campanya preocupant sobretot pels aranzels dels EUA

En un comunicat, el ministeri d’Agricultura va explicar que havia sol·licitat aquesta mesura per respondre a una situació del mercat caracteritzada per uns preus baixos i un nivell d’existències inicials “excepcionalment elevades”, a la qual es va afegir la “incertesa actual” per la situació del comerç exterior i els aranzels imposats pels EUA.

Segons el ministeri, el reglament no fixa una quantitat màxima d’emmagatzemament d’oli d’oliva ni tampoc un pressupost màxim per finançar la iniciativa.

Tanmateix, estableix quatre licitacions consecutives per emmagatzemar les quantitats necessàries fins que s’aconsegueixi reequilibrar l’oferta i la demanda.

Així, les dos primeres tindran lloc des del proper 21 al 26 de novembre i des del 12 al 17 de novembre, mentre que les dos següents seran ja el 2020: una, del 22 al 27 de gener i l’última, del 20 al 15 de febrer.

Cada operador podrà presentar una sola oferta per cada categoria i per a una quantitat màxima de 50 tones. L’ajuda s’establirà per un període d’emmagatzemament de 180 dies i s’inclouen totes les categories d’oli d’oliva verge: verge extra, verge i llampant.

A Lleida, s’ha començat la collita en plantacions de regadiu. S’estima que la producció de la DO Garrigues assoleixi una producció de 4 milions de quilos d’oliva, una mica inferior a una collita normal.

tracking