SEGRE

Brussel·les aprova una ajuda per a l'emmagatzemament privat de l'oli d'oliva

La mesura pretén atenuar la baixada de preus

Un operari comprova la qualitat d'oli d'oliva verge extra.

Brussel·les aprova una ajuda per a l'emmagatzemament privat de l'oli d'olivaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea (CE) ha aprovat aquest dilluns una ajuda per a l’emmagatzemament privat de l’oli d’oliva, una decisió presa a causa de la "pressió" sota la qual es troba el sector per la descompensació entre l’oferta i la demanda del producte, que ha derivat en una baixada dels preus.

L’emmagatzemament privat és un mecanisme activat per última vegada el 2012 que implica la concessió d’ajuts europeus per retirar producte del mercat de forma transitòria per recuperar els preus, amb l’objectiu que, en reduir l’oferta, els imports millorin.

Els països més afectats per aquesta crisi han estat Portugal, Grècia i Espanya, on l’octubre passat el preu de l’oli verge extra va baixar un 33 % respecte a la mitjana dels últims cinc anys.

"En els últims mesos, el mercat de l’oli d’oliva ha experimentat un greu desequilibri i estic orgullós de dir que la política agrícola comuna és aquí per donar suport als nostres agricultors i productors", va assenyalar el comissionat d’Agricultura, Phil Hogan, qui espera que aquests ajuts facilitin l’"estabilització" del mercat i "evitin més danys al sector".

Perquè els ajuts provoquin l’efecte desitjat, la Comissió recomana als beneficiaris de l’ajuda que dipositin una quantitat mínima de 50 tones i la mantinguin emmagatzemada per un període d’almenys 180 dies. El primer període de licitació per a l’emmagatzemament d’oli d’oliva tindrà lloc entre el 21 i el 26 de novembre.

tracking