SEGRE

Científics aconsegueixen desxifrar l'estructura del virus de la pesta porcina

Es tracta d’un requisit considerat imprescindible per combatre la seua infecció

Científics aconsegueixen desxifrar l'estructura del virus de la pesta porcina

Científics aconsegueixen desxifrar l'estructura del virus de la pesta porcinaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip multidisciplinari de científics espanyols ha aconseguit desxifrar, mitjançant una tècnica de crio-microscòpia electrònica, l’estructura tridimensional del virus de la pesta porcina africana, un requisit considerat imprescindible per combatre la seua infecció. La troballa l’han realitzat investigadors del Centre d’Investigació bioGUNE de Bilbao i del Centre de Biología Molecular Severo Ochoa de Madrid, que han aconseguit atansar-se més a l’arquitectura del virus, un requisit previ per comprendre el seu acoblament i poder interferir en aquest per a la seua eradicació.

Segons la investigació, els resultats de la qual s’han publicat a la revista científica The Journal of Biological Chemistry, aquest descobriment permet impedir la formació de l’estructura infecciosa i contribueix en la recerca d’una vacuna davant aquest patogen. La tècnica utilitzada consisteix en l’extracció de mostres biològiques a desenes de milers d’augments amb enorme detall.

L’acoblament de l’estructura més externa utilitza una proteïna que mostra una forma similar a la que es dóna a les proteïnes trobades en altres virus capaços d’infectar una multitud d’éssers vius, des de bacteris a humans, ha informat aquest dilluns el centre basc d’investigació.

El virus de la pesta porcina africana mostra una alta resistència ambiental i pot propagar-se a través del contacte amb porcs vius o morts i també mitjançant l’ús de productes i objectes d’origen porcí, tals com sabates, roba o equipament.

Aquest germen infecta tant porcs domèstics com salvatges, la qual cosa té conseqüències enormes per a la salut animal, així com repercussions econòmiques importants en la producció i sostenibilitat del sector.

A Espanya, la presència del virus de la pesta porcina africana ha mantingut en alerta la indústria del pernil durant dècades. La seua existència es va detectar a finals de 1950, quan el virus va ingressar a la península, el que va causar la prohibició d’exportar animals vius i productes porcins fins el 1995.

Després que es detectés recentment aquesta malaltia a Europa, és ara el continent asiàtic el més perjudicat, ja que el 2018 es va estendre per la Xina, Mongòlia, Vietnam, Cambodja i les Filipines, originant pèrdues per al sector estimades en 20 milions de dòlars al mes.

La publicació d’aquesta investigació coincideix en el temps amb troballes en la mateixa línia dutes a terme per grups d’investigació de la Xina.

Aquest fet demostra, segons les mateixes fonts, l’afany de la comunitat científica per trobar solucions definitives que permetin eradicar el virus de la pesta porcina africana i així alleujar la càrrega social i econòmica que aquesta infecció té en la salut animal i en la societat.

tracking