SEGRE

COMERÇ EXTERIOR

Lleida certifica en sanitat animal 300 trameses en els primers 6 mesos

La nova unitat agilitza des d’exportacions de caps de bestiar i carns fins a farratges i animals de companyia || El Brexit multiplicarà les certificacions d’enviaments

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unitat de Certificació d’Exportacions de Sanitat Animal, situada a la subdelegació del Govern a Lleida, ha tramitat en els sis primers mesos d’activitat més de tres-cents certificats d’exportació a tercers països, segons van informar ahir el subdelegat, José Crespín, i el cap de la Unitat de Sanitat i Política Social de la subdelegació, Miquel Molins. La majoria s’han portat a terme en els últims dos mesos i mig per part de més de cinquanta empreses de Lleida i la Franja de Ponent i calculen que les xifres poden registrar un gran creixement a mesura que les empreses coneguin en profunditat aquesta possibilitat, que evita haver de desplaçar-se a Saragossa o Barcelona, per exemple, per fer els tràmits. Les certificacions permeten exportar a tercers països animals vius, productes d’origen animal de consum humà (com carn, ous o llet), d’origen animal de no consum humà (llana o pells), destinats a l’alimentació animal (alfals, matèries primeres, pinsos compostos), medicaments veterinaris i productes zoosanitaris. La Unitat també pot tramitar la certificació de mascotes que viatgen a tercers països, per exemple quan es va de vacances fora de la Unió Europea i ja s’han fet vuit d’aquests certificats.

Entre les grans dades que van oferir ahir destaca l’exportació de vuit milions de tones d’alfals deshidratat a la Xina i quaranta certificats per exportar-hi pinsos i productes d’alimentació animal.

Vint-i-set certificats de vedells al Marroc i Tunísia, 23 més per a un milió de pollets d’un dia al Marroc i uns altres 120 certificats d’exportació de més de dos milions de tones de productes carnis de porc a països com Sèrbia, les Filipines, Hong Kong i Bòsnia i Hercegovina, entre d’altres.

També productes carnis d’ocells de corral als Estats Units i Emirats Àrabs i productes carnis de bovins a Algèria. Molins va dir que “en breu, la Unitat podrà emetre certificacions d’exportacions de productes carnis del porcí de les empreses lleidatanes autoritzades a la Xina”.

Crespín va afirmar que “la Unitat ja treballa amb les previsions d’un increment notable d’activitat a partir de l’entrada en vigor del Brexit, que podria duplicar el nombre de certificacions tramitades” en el capítol de sanitat animal. Però, a més, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea suposarà multiplicar per quatre els certificats que es fan en el cas de les exportacions de fruita.

Imatge d’arxiu de farratges a punt per a l’exportació cap al mercat xinès.

Imatge d’arxiu de farratges a punt per a l’exportació cap al mercat xinès.SEGRE

tracking