SEGRE

ECONOMIA AGROALIMENTACIÓ

Un empresari xinès vol entrar en el sector de la fruita dolça de Lleida

Està en negociacions de compra d’Unfesa i el seu objectiu és exportar el seu país || Un empresari xinès, Lam Chuen Ping, vol entrar al sector fructícola de Lleida amb l’objectiu d’exportar producte de qualitat al seu país i està en negociacions per a la compra d’Unfesa. Pot ampliar els seus interessos en l’agroalimentació local, atès que ja va adquirir una finca de 200 hectàrees de Bovera, de les quals 70 amb oliveres.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida és una potència en producció agroalimentària que ha despertat l’interès de Lam Chuen Ping, el president de l’associació d’empresaris xinesos a Espanya. Primer va ser l’oli d’oliva i ara vol ampliar els negocis en l’àmbit de la fruita dolça. L’objectiu és comptar amb producció de qualitat per exportar al seu país, segons va explicar ahir a SEGRE. Aquest emprenedor nascut al gegant asiàtic va arribar a Barcelona fa 48 anys i remarca el potencial d’un mercat com el del seu país d’origen com a consumidor de la fruita, alhora que reclama més facilitats per part de les autoritats, en especial les espanyoles, per poder materialitzar aquestes exportacions.

Lam Chuen Ping manté en l’actualitat negociacions per adquirir la Unió Fruitera Exportadora SA (Unfesa), empresa familiar nascuda l’any 1968 i ubicada a Lleida a peu de la carretera d’Albesa. La companyia que lideren els Pauls destaca perquè compta amb una capacitat de frigoconservació de sis milions de quilos, a la qual se suma el potencial de manipulació d’uns vint milions, segons van indicar fonts de la companyia.

Mol les olives a les cooperatives de Bovera i la Granadella i exporta el gruix a la Xina

Lam Chuen Ping va visitar ahir les instal·lacions i es va mostrar especialment interessat i satisfet de conèixer de primera mà la possibilitat que la fruita pugui ser emmagatzemada en òptimes condicions fins a un any. Està interessat en fruita tant de llavor –poma i pera– com de forma especial en el cas de la de pinyol –préssecs, nectarines, paraguaians o cireres–. Recorda, alhora, que el xinès és un mercat que és capaç d’assumir importants volums de producte i insisteix que la clau de l’èxit passa per l’equilibri entre l’oferta de l’empresa i la demanda que pugui cobrir.

Les negociacions entre les parts continuaran ara després d’una visita que l’emprenedor asiàtic va considerar com a molt satisfactòria.

La molturació de les olives es produeix en molins de les cooperatives de Bovera i de la Granadella, segons explica l’empresari, que insisteix que la seua aposta és per un producte d’excel·lència. “No volem competir per preu, sinó per qualitat”, remarca Lam Chuen Ping.

Produirà mig milió de quilos d’olives a Bovera

Lam Chuen Ping va adquirir fa tres anys una finca de dos-centes hectàrees a Bovera, que compta en l’actualitat amb unes 70 amb oliveres plantades en sistema superintensiu. L’explotació inclou un castell de començaments del segle passat obra de Jaume Gustà Bondia que vol convertir en museu i centre d’oleoturisme. La finca es troba en aquests moments en les tasques de la collita d’olives i, a falta de concloure la recol·lecció, s’espera arribar al mig milió de quilos d’olives. Tot a pesar que no es troben a ple rendiment i que l’incendi que va assolar aquest estiu poblacions de les Garrigues i el Segrià va cremar una mica més de tres hectàrees de l’explotació, a més d’altres danys parcials.

L’empresari xinès Lam Chuen Ping amb Francesc i Marian Pauls mostren unes caixes de fruita davant les cambres de frigoconservació.

L’empresari xinès Lam Chuen Ping amb Francesc i Marian Pauls mostren unes caixes de fruita davant les cambres de frigoconservació.ÍTMAR FABREGAT

tracking