SEGRE

EMPRESA OCUPACIÓ

Un de cada quatre empleats de l'escorxador del Grup Pini a Binèfar és originari de Lleida

Superen els 200 sobre el total de 800 treballadors de les instal·lacions de Litera Meat || La planta ja sacrifica 9.000 porcs al dia i espera tenir “molt aviat” els permisos per exportar a la Xina i el Japó

L’escorxador de Binèfar sacrifica 9.000 porcs al dia i ja ocupa la meitat dels operaris previstos.

L’escorxador de Binèfar sacrifica 9.000 porcs al dia i ja ocupa la meitat dels operaris previstos.LITERA MEAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan no s’ha complert ni mig any de l’entrada en funcionament de l’escorxador de porcs de l’empresa Litera Meat, propietat del grup italià Pini, a Binèfar, els lleidatans ocupats en aquesta planta ja superen els dos-cents sobre un total de vuit-cents treballadors, segons van indicar fonts sindicals. Dit d’una altra manera, un de cada quatre operaris procedeix de Ponent. I és que, tal com ja va publicar SEGRE al febrer, al voltant de mig miler de lleidatans van ser seleccionats per entrar a la borsa de treball de Litera Meat.

Segons fonts de l’empresa, cada setmana contracten cinquanta nous empleats i esperen arribar a la xifra de 1.600 quan l’escorxador estigui a ple rendiment. En aquest sentit, les instal·lacions de la capital de la Llitera estan preparades per sacrificar fins a 30.000 porcs al dia, però ara funcionen a menys d’un terç de la capacitat, amb 9.000 sacrificis diaris. D’aquesta manera, surten de la planta uns quaranta camions diaris cap a la resta de l’Estat i també a l’estranger.

“El treball diari ens permet augmentar setmanalment la producció. Tenim un destacat volum de comandes i en els propers mesos preveiem un salt quantitatiu molt important”, va explicar ahir Francesco Pini, director de Litera Meat. D’altra banda, va indicar que la prioritat en aquests moments és completar els tràmits per poder exportar a la Xina i el Japó. “Són tràmits que requereixen mesos de feina. L’homologació per a l’exportació a la Xina és una oportunitat de projecció molt bona”, va assenyalar, alhora que va afirmar que “molt aviat” obtindran tots els permisos.

En paral·lel, Litera Meat també impulsa la construcció d’un escorxador per a verres mares a la localitat de Sant Esteve de Llitera, que entrarà en funcionament al llarg del primer trimestre de l’any que ve i donarà feina a cent persones quan estigui a ple rendiment. Més endavant, el grup transalpí Pini també obrirà les portes d’un assecador de pernils a Albelda. Aquesta tercera planta generarà vuitanta llocs de treball directes, i a més d’una vintena de llocs de treball indirectes.

lleida

L’elecció de Binèfar per ubicar el macroescorxador no ha estat a l’atzar per part del Grup Pini, que es col·loca a tot just uns quilòmetres de Lleida, província que segueix liderant la cabanya porcina a l’Estat juntament amb Aragó.

Les últimes dades del ministeri d’Agricultura xifren en 1.683.244 els animals d’engreix a les comarques de Ponent, sobre una cabana d’11.839.745 a tot l’Estat. Només Osca s’atansa als volums de Lleida, amb 1.442.214 porcs a les seues granges.

La posada en marxa de les instal·lacions coincideix amb un moment especialment favorable per al sector de la producció porcina, en un context de preus a l’alça.

L’explicació d’aquesta conjuntura cal buscar-la a milers de quilòmetres, pels efectes que està tenint la pesta porcina africana (PPA) a la Xina, especialment, però també en altres països asiàtics. S’estima que el sector xinès ja ha sacrificat uns dos-cents milions de porcs per evitar la propagació de la pesta.

Per aquesta raó, ha hagut de buscar en altres països producte per cobrir la demanda interna. De fet, les exportacions a la Xina segueixen disparades i les vendes espanyoles de porcí al gegant asiàtic entre el gener i l’agost han crescut un 62,5 per cent.

Però també en altres països com el Japó, amb una pujada d’un 9,7 per cent. Aquestes dades expliquen l’interès que té el Grup Pini de poder comptar amb les certificacions per poder exportar a aquests dos grans mercat. A més a més, els informes dels experts assenyalen que la Xina podria no normalitzar el sector fins al 2025, la qual cosa augura anys de cotitzacions elevades de la matèria primera. Aquest increment de preus, alhora, està posant en problemes les empreses d’elaborats carnis.

L’escorxador de Binèfar sacrifica 9.000 porcs al dia i ja ocupa la meitat dels operaris previstos.

L’escorxador de Binèfar sacrifica 9.000 porcs al dia i ja ocupa la meitat dels operaris previstos.LITERA MEAT

tracking