SEGRE

AGRICULTURA BALANÇ

El camp genera 46.700 contractes, gairebé 34.000 dels quals al Segrià

Els ajuntaments insisteixen a reclamar suports per a allotjaments i sobrecostos de la campanya de la fruita || Els pagesos alerten dels alts costos i baixos preus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Generalitat, Diputació, subdelegació de Govern, ajuntaments, organitzacions agràries i sindicals es van citar ahir per analitzar la campanya de la fruita a Lleida, on es va informar que el camp ha generat aquest any a la província 46.700 contractes de treball, encapçalats per les comarques del Segrià (33.585), el Pla d’Urgell (5.852), la Noguera (2.477), l’Urgell (2.064) i les Garrigues (1.470). En total, el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha comptabilitzat 22.233 sol·licitants d’ocupació. El balanç remarca que s’han generat un 7,8% més d’altes a la Seguretat Social que l’any passat, quan problemes meteorològics van minvar la producció.

Representants dels ajuntaments van insistir, com ja van plantejar en una reunió sobre la campanya celebrada a la Diputació, en la necessitat de més ajuts per rehabilitar i adequar allotjaments per a temporers ja existents com per a la posada en marxa de nous. També van demanar suports per poder fer front als costos que suposa l’increment de població a l’estiu en aspectes tan diversos com poden ser el sanitari o la recollida d’escombraries.

Avisen que les primeres cotitzacions de fruita de pinyol tot just oscil·len entre els 18 i 20 cèntims

Davant de l’important volum de mà d’obra necessària no es descarta que pugui donar peu a treballar perquè s’ampliïn les quotes de contractacions en origen. En la reunió es va fer balanç de la posada en marxa de nou de plans d’ocupació, que amb un pressupost de 629.789 euros, han suposat 42 contractacions. El líder d’Asaja a Lleida, Pere Roqué, va alertar de l’increment dels costos de mà d’obra per la pujada del Salario Mínim Interprofessional i va apressar el sector a mesures de suport tant de caràcter fiscal com en matèria de Seguretat Social. Va advertir que les primeres liquidacions de fruita de pinyol oscil·len entre 18 i 20 cèntims d’euro el quilo, amb unes pèrdues per al pagès d’entre 10 i 12 cèntims. Va alertar que sense mesures el 40% dels agricultors deixaran el sector en quatre anys.

Pel seu costat, el secretari de Política Social i Ocupació de l’UGT de Lleida, Ramon Moreno, va criticar que es va posar sobre la taula que els treballadors “cobrin menys i que empitjori la seua situació, o que els agricultors paguin menys impostos”.

Un moment de la reunió per analitzar la campanya de la fruita.

Un moment de la reunió per analitzar la campanya de la fruita.SEGRE

tracking