SEGRE

AGRICULTURA COMERÇ

Pugen un 15% les certificacions per exportar fruita des de Lleida

Fins al novembre se’n van formalitzar 2.026 per un valor de 40 milions || El Brexit podria triplicar el volum de vendes a tercers països, segons la subdelegació

Jaume Banchs, José Crespín i Miquel Molins, ahir.

Jaume Banchs, José Crespín i Miquel Molins, ahir.ORIOL BOSCH/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El nombre de certificacions per a l’exportació de fruita dolça de Lleida, la Franja i de la Vall de l’Ebre des de la Unitat d’Agricultura de la subdelegació del Govern espanyol a Lleida ha crescut un 15% des del gener fins al novembre respecte a l’any passat, fins a assolir les 2.026, i representen un valor proper als 40 milions d’euros.

El subdelegat del Govern espanyol a Lleida, José Crespín, va explicar que el 53% de les certificacions per a l’exportació es formalitzen entre els mesos de juliol i setembre, que és quan es concentra la principal activitat de la campanya de la fruita i quan s’envien varietats que tenen poc marge de conservació com la fruita de pinyol.

El 60% de la fruita certificada era de pinyol, principalment nectarines i préssecs

Jaume Banchs, el director de la unitat certificadora, va explicar que les exportacions mantenen “destinacions preferents” i que la primera és el Brasil amb un 31% del volum de la fruita total que se certifica.

Els països Àrabs i l’Aràbia Saudita sumen un 12% del volum de les certificacions i Israel, que és el principal país consumidor de fruita de llavor, també compta amb un 12% d’exportacions. Països com Egipte, el Senegal i la Costa d’Ivori inclouen un 15% i els EUA, un 7,2%.

Va destacar que el “producte estrella” continua sent la fruita de pinyol (un 60 per cent del total) amb la nectarina al capdavant, una fruita que concentra l’exportació en els primers tres mesos de la campanya d’estiu perquè té problemes de conservació.

El període d’exportació de la fruita de llavor (un 40%) s’allarga fins al gener o el febrer perquè “té una millor conservació”, amb peres com la blanquilla o l’ercolini i les pomes grand smith com les principals varietats que s’exporten.

Així mateix, el volum de certificacions podria veure’s triplicat amb el Brexit, segons la subdelegació, que estima en uns 6.000 contenidors els que s’exporten actualment des de Lleida. Això suposaria que s’arribarien a fer entre 7.000 i 8.000 certificacions a l’any.

Entre altres peticions, la moció planteja ajuts i rebaixes fiscals per als productors, així com estendre el pla d’arrancada de fruita de pinyol a tot l’Estat espanyol. UP adverteix, en aquest sentit, que “les primeres liquidacions de préssec i nectarina d’aquesta campanya corroboren la previsió dels preus baixos en origen, fins i tot sota costos de producció”.

UP demana als consistoris suport als productors de fruita dolça

Unió de Pagesos ha fet arribar als ajuntaments de les comarques fruiteres de pla de Lleida, de les Terres de l’Ebre (Ribera d’Ebre), de Barcelona (Alt Penedès i Anoia) i de Girona (Alt i Baix Empordà) una proposta de moció perquè recolzin mesures per a la fruita dolça de cara a l’any que ve, tenint en compte “la crisi en què segueix sumit el sector i que aquest any s’ha agreujat pel cop de calor de finals de juny”.

tracking