SEGRE

LABORAL NORMATIVA

Treball vigilarà les jornades en hostaleria i transport

Els inspectors controlaran les hores treballades i el temps de descans || Uns 17.000 lleidatans, empleats en aquests sectors

Imatge d’arxiu d’una cambrera a la terrassa d’un bar.

Imatge d’arxiu d’una cambrera a la terrassa d’un bar.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La directora general d’Inspecció de Treball de la Generalitat, Maria Luz Bataller, va avançar ahir que, l’any que ve, hi haurà dos campanyes per comprovar el compliment de la jornada laboral i del temps de descans en els sectors de l’hostaleria i del transport. Durant una compareixença al Parlament, Bataller va explicar que l’obligatorietat del registre horari del temps de treball, que va entrar en vigor el mes de maig passat, els proporciona més eines per poder efectuar campanyes d’aquest tipus. “Tothom coincideix que s’ha d’actuar en l’hostaleria”, va subratllar, i també va afegir que hi ha transportistes que “fan jornades d’onze hores i no efectuen els descansos que els corresponen”.

A Lleida, el sector de l’hostaleria dóna feina a 8.914 persones, mentre que 8.021 lleidatans estan ocupats en el transport. Amb tot, Bataller va assegurar que, malgrat el control horari de la jornada de treball, a Catalunya es continuen fent hores extres sense cobrar. En aquest sentit, tal com va publicar SEGRE partint d’un sondeig de CCOO amb dades del segon semestre del 2017, dels 4.700 treballadors de la demarcació que van reconèixer haver fet hores extres, el 42,46%, és a dir els, uns 2.000, no les van cobrar.

Els inspectors també controlaran les que no paguen la liquidació i promouran la igualtat

D’altra banda, la màxima responsable dels inspectors de Treball de la Generalitat també va anunciar una altra campanya contra els empresaris que no paguen la liquidació als empleats. “Es tracta de petites quantitats però que en conjunt tenen un gran volum”, va assegurar. “És el seu dret, són els seus diners”, va afegir, alhora que es va comprometre a intensificar la tasca en matèria de gènere i igualtat en el lloc de treball. Tanmateix, va admetre que és una tasca “molt complexa” perquè “no es denuncia”. En un altre ordre de coses, Bataller va admetre que la plantilla d’inspectors ha anat “caient” des que es va crear el cos fa nou anys.

Tanmateix, va destacar que, després de tocar fons amb 87 inspectors i 31 subinspectors el 2018, ara ja n’hi ha 108 i 39, respectivament.

tracking