SEGRE

PORCÍ BALANÇ

Cotitzacions rècord de la carn de porcí a Mercolleida gràcies a les exportacions

El preu del quilo en origen ha augmentat més de 40 cèntims en un any, fins als 1,5 euros/kg || Les vendes als països asiàtics, afectats per problemes de sanitat animal, creixen a tot Europa

Imatge d’arxiu d’una explotació de porcí a Lleida.

Imatge d’arxiu d’una explotació de porcí a Lleida.J.MARTÍNEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cotització de la carn de porc a la llotja de Mercolleida està a punt de tancar l’any amb la cotització més alta en aquestes dates almenys dels últims vint anys a causa de les proximitat de les festivitats nadalenques i, sobretot, de l’auge imparable de les exportacions cap a països asiàtics, en especial la Xina, afectats per una epidèmia de Pesta Porcina Africana (PPA) des de l’estiu de l’any passat. El tauler d’aquesta setmana va marcar una cotització d’1,505 euros per quilo de carn de porc viu de Lleida, la qual cosa representa un augment 0,435 euros/quilo respecte a la mateixa setmana de l’any passat.

Revisant l’hemeroteca, no s’han arribat a veure preus tan alts del porcí des del mes de setembre del 2013, quan la carn de porc cotitzava a 1,503, euros el quilo.

Però aquest repunt, com és lògic, no és exclusiu aquí. Altres països europeus exportadors han experimentat fortes pujades en els preus aquests últims mesos. En alguns casos ha implicat rècords històrics, com a Dinamarca o Alemanya.

I és que durant els primers nou mesos d’aquest any les exportacions europees de carn de porc han augmentat en un 16,2 per cent, respecte a l’acumulat entre els mesos de gener i setembre del 2018, i han arribat a les 3.363.897 tones.

La Xina segueix sent la primera destinació, amb un 46 per cent del global exportat des dels països de la Unió Europea i un augment del 55 per cent respecte al mateix període de l’any anterior; Japó (10,9 per cent) i Corea del Sud (6,2 per cent). Altres països en els quals s’observa importants augments són el Vietnam, amb un augment del 28% (que representa un 2,2% del total) i Austràlia amb un augment del 24 per cent (2,6% del total).

La necessitat de carn de porc és tan important a Àsia per l’epidèmia de Pesta Porcina Africana que països com el Vietnam han obert les portes al porcí rus o la Xina, que negocia importar-lo del Perú. D’altra banda, mentre la bonança dels preus acaricia el sector productor, el de la indústria d’elaborats continua buscant mesures per pal·liar la crisi de preus que estan patint paral·lelament.

Augmenta el contagi en senglars salvatges de Corea del Sud El nombre de senglars infectats amb Pesta Porcina Africana (PPA) a Corea del Sud segueix augmentant després de dos mesos de quarantena a les granges i mesures preventives, que han portat les autoritats a sacrificar gairebé 400.000 porcs. El nombre de senglars salvatges infectats amb el virus ascendeix a 41 des que es va detectar el primer cas a l’octubre. Tot i que les autoritats sud-coreanes encara no han determinat la via de contagi, es creu que el brot es va originar a Corea del Nord, que fa uns mesos va informar l’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) d’un primer cas detectat a prop de la frontera xinesa.

tracking