SEGRE

REGADIUS FAUNA

Veten recollir olives amb màquines de nit per evitar danys a aus

Redueixen hores de recollida en plantacions superintensives del Segrià i les Garrigues

Imatge d’arxiu de recol·lecció nocturna d’olives a Maials.

Imatge d’arxiu de recol·lecció nocturna d’olives a Maials.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Utilitzar màquines per collir olives estarà prohibit a Catalunya des de la posta de sol fins a l’alba, a fi d’evitar danys a les aus que es refugien a les nits a les branques de les oliveres. Així ho estableix una resolució del departament de Territori que entra en vigor avui. Aquesta mesura redueix les hores de recol·lecció mecanitzada en plantacions superintensives, encara escasses a Lleida però en augment a les àrees amb reg de suport. N’hi ha en municipis com Maials, Llardecans, les Borges, Juncosa i Cervià, entre d’altres. Titulars d’aquestes instal·lacions van explicar que lloguen aquesta maquinària per a la collita, que aquest any ja han completat. La majoria no recull de nit però el sol es pon aviat, per la qual cosa la resolució del Govern redueix les hores de recol·lecció a la tarda. El text assenyala que és una mesura “preventiva” al constatar que les màquines “causen la mort de gran quantitat d’ocells” i que pretén complir la normativa europea sobre hàbitats i aus “mentre no es garanteixi que aquesta pràctica és innòcua”.

Un estudi de la Generalitat conclou que el 58 per cent dels espais naturals inclosos en la directiva d’hàbitats a Catalunya es troba en un estat de conservació “desfavorable”. Fonts del sindicat UP van expressar estranyesa i van qüestionar que l’ús de maquinària mati ocells. Per la seua banda, fonts de la DO Garrigues van assenyalar que aquesta mesura es va aprovar l’any passat a Andalusia.

Panells solars i modernització, eixos contra el canvi climàtic Modernitzar regs, aplicar energies renovables com la fotovoltaica en bombatges i regular embassaments són els eixos contra el canvi climàtic en l’agricultura que han d’aplicar els regadius. L’Aragó i Catalunya n’és un exemple, segons va quedar de manifest a la jornada sobre el tema celebrada ahir a Binèfar. Va comptar amb la presidenta de la CHE, Dolores Pascual, que va aprofitar per incidir en el fet que Mont-rebei necessita regulació, per la qual cosa no es donaran permisos per navegar en un any mentre es fa el pla de gestió a la zona.

tracking