SEGRE

COMERÇ EXTERIOR

Vora 150 empreses de Lleida estan afectades pel Brexit a l'exportar al Regne Unit

Representen entorn d’un 4% de les firmes catalanes que venen en aquest mercat || En els nou primers mesos d’aquest any, les companyies de Ponent han tingut en aquest país 57 milions en vendes

La fruita de Lleida és valorada al mercat britànic, com aquestes nectarines recollides l’estiu passat en una finca de Soses.

La fruita de Lleida és valorada al mercat britànic, com aquestes nectarines recollides l’estiu passat en una finca de Soses.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les recents eleccions al Regne Unit i l’aclaparadora victòria de Boris Johnson deixen clar que el Brexit és un camí sense retorn. El divorci afectarà les relacions econòmiques encara per valorar, però queda clar que afectarà les empreses que avui tenen part del seu mercat en el que passarà a ser un país tercer, extracomunitari. En el cas de Lleida, parlem d’un total de 147 empreses que l’any passat van tenir part del mercat al Regne Unit, segons el perfil d’empresa exportadora de l’ICEX Espanya Exportació i Inversions. En el conjunt de Catalunya són 33.374 companyies, amb la qual cosa les firmes lleidatanes representen poc més del 4 per cent del total.

Aquestes dades han estat revelades en una resposta parlamentària del Govern a una pregunta presentada per Ciutadans, que situa en 2.735 les empreses de Barcelona exportadores al Regne Unit, en 323 les de Girona i en 228 les de Tarragona. Hi ha empreses que exporten des de més d’una província, per la qual cosa la suma de les quatre demarcacions és superior a la reflectida per al conjunt de Catalunya, aclareix el Govern.

El període transitori permet aplicar les regles actuals de relació durant l’any que ve

L’any passat les exportacions catalanes al Regne Unit van superar els 3.926 milions d’euros i, d’aquests, pràcticament 93 van correspondre a les comarques de Ponent, Atl Pirineu i Aran. És a dir, parlem d’un 2,36% del total de Catalunya. Entre els vuit primers mesos d’aquest any, el volum de les firmes catalanes s’atansa als 2.886 milions, amb 57,345 que han sortit de Lleida.

Catalunya ven sobretot al Regne Unit vehicles (37,7%), productes químics (13,5%) i aliments i begudes (12,9%), segons les dades de l’Icex de l’any passat. Pel que fa al cas de la les empreses de la demarcació de Lleida, tres quartes parts de les vendes corresponen al sector agroalimentari (74,3%), seguit de la metal·lúrgia i productes metàl·lics (5,7%) i maquinària (6,7%).

tracking