SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

Projecte pioner a Alcarràs per utilitzar els purins com a fertilitzant en fruiters

El municipi rep fons europeus i busca voluntaris per portar a terme proves

La planta d’assecatge de purins d’Alcarràs ha tornat a funcionar després de quatre anys tancada.

La planta d’assecatge de purins d’Alcarràs ha tornat a funcionar després de quatre anys tancada.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Alcarràs impulsa un projecte pioner en la gestió de purins, que planteja utilitzar-los com a fertilitzant a través de regs en arbres fruiters. Busquen demostrar així que és una pràctica segura des del punt de vista sanitari, obrir camí a la fertilització orgànica i ampliar la superfície disponible per a les dejeccions, un factor que limita la cabanya ramadera.

L’ajuntament d’Alcarràs ha fet una crida als ramaders de la localitat per buscar voluntaris per a una experiència pionera en la gestió de purins. Aquest projecte, finançat amb fons de la Unió Europea (UE), planteja utilitzar les dejeccions del bestiar porcí com a fertilitzant en plantacions d’arbres fruiters, una cosa que la normativa actual veta. L’objectiu és aplicar-les mitjançant sistemes de reg (fertirrigació) per demostrar que és possible fer-ho de forma segura des del punt de vista sanitari. D’aquesta manera, el municipi espera obrir la porta a canviar la regulació.

L’aplicació de purins als arbres fruiters persegueix dos objectius. D’una banda, pretén estendre la fertilització orgànica a cultius on ara està restringida. D’altra banda, espera ampliar de forma considerable la superfície disponible per aplicar les dejeccions que generen les granges de porcs. Precisament, la capacitat per gestionar-les de forma segura, ja sigui aplicant-les en cultius o bé mitjançant tractaments, és un factor que limita la mida de les explotacions i el nombre d’animals que poden acollir.

El projecte vol estendre l’ús de fertilitzant orgànic i ampliar el sòl on aplicar dejeccions

Demostrar que és una pràctica segura és el primer pas per canviar la normativa que la restringeix

Per portar a terme aquestes proves, l’ajuntament es va acollir durant el mandat anterior a ajuts dels plans d’especialització i competitivitat territorial (PECT). El projecte aprovat, batejat com PECT Porcí de Lleida, compta amb una subvenció que ascendeix a un total de 127.925 euros procedents del fons europeu Feder per posar a prova l’aplicació de purins mitjançant fertirrigación en cultius.

El consistori i l’Agrupació de Defensa Sanitària (ADS) del municipi col·laboren per portar-la a terme, i per fer-ho busquen ramaders de porcí que disposin també de sòls amb fruiters a l’entorn de les granges. L’ajuntament ha emès aquest mes un ban per reclutar voluntaris.

Aquesta iniciativa se suma al projecte Life de quatre anys que la Generalitat va anunciar a finals del 2018, també amb l’objectiu d’aplicar purins en nous cultius.

En aquest cas, compta amb un pressupost de més de dos milions d’euros i planteja utilitzar les dejeccions com a fertilitzant després d’aplicar-los un tractament previ per a la separació de la fracció sòlida de la líquida. Durant una presentació aquest any, representants d’Agricultura van apuntar a utilitzar la fracció sòlida com a adob en fruiters i la líquida en altres cultius com panís.

Pel que fa al cas d’Alcarràs, es tracta d’un municipi amb una de les concentracions de ramaderia porcines més grans de Catalunya i d’Europa. El terme municipal acull més de 420 explotacions, segons l’últim cens de la Generalitat, de les quals cent són de porcí.

Quant a la superfície conreada, hi ha 2.953 hectàrees de fruiters, més d’una tercera part de l’extensió agrícola del municipi i un 10 per cent de la dedicada a produir fruita del Segrià, segons xifres de l’Idescat. Durant els últims mesos, un nou propietari ha reactivat la planta d’assecatge de purins després de quatre anys tancada. Això contribueix a gestionar excedents que no s’apliquen al sòl.

Aquest projecte arriba quan nova normativa i noves tecnologies alteren els mètodes tradicionals per a la gestió de purins i plantegen nous usos per a aquest material (vegeu les claus). Així doncs, el departament d’Agricultura va donar a conèixer ahir un nou mètode per calcular el nitrogen que genera cada explotació ramadera i una aplicació informàtica, Balanç de Nitrogen en Granja (BNG), perquè els ramaders puguin posar-lo en pràctica.

La conselleria va recalcar que aquest nou mètode “té en compte millores en els últims anys”, com l’ús de pinsos per alimentar els porcs que redueixen la presència de nitrats a les dejeccions.

La planta d’assecatge de purins d’Alcarràs ha tornat a funcionar després de quatre anys tancada.

La planta d’assecatge de purins d’Alcarràs ha tornat a funcionar després de quatre anys tancada.ITMAR FABREGAT

La planta d’assecatge de purins d’Alcarràs ha tornat a funcionar després de quatre anys tancada.

La planta d’assecatge de purins d’Alcarràs ha tornat a funcionar després de quatre anys tancada.ITMAR FABREGAT

tracking