SEGRE

MERCATS EXTERIORS

Un Brexit amb acord per recuperar-se de les incerteses

L’Institut Agrícola estima que les exportacions agroalimentàries recuperaran impuls || Des del sector carni fins a la fruita catalana

Imatge de mobilitzacions de defensors i detractors del Brexit davant del Parlament britànic.

Imatge de mobilitzacions de defensors i detractors del Brexit davant del Parlament britànic.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El proper 31 de gener és una data que tenen marcada al calendari no només els britànics, sinó moltes empreses de Lleida, en especial les agroalimentàries, perquè se certifica el Brexit. El divorci de la Unió Europea amb acord permetrà als sectors exportadors recuperar-se de la incertesa dels anys anteriors, segons les estimacions de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre. Basa el seu estudi en el fet que les incerteses havien repercutit de forma negativa sobre els productes espanyols, amb una minva de les exportacions, un empitjorament de les condicions en preus i temps de cobrament.

Ara que les condicions del divorci Regne Unit-Unió Europea apunten a una separació amb acord, l’Institut assegura que la millora ha surat en els primers nou mesos del 2019, mentre que una projecció per a aquest 2020 permet augurar, segons la seua opinió, la millora del sector en general.

El Brexit serà una realitat el 31 de gener, quan comença un període transitori d’adaptació

Un Brexit amb acord, apunta, millorarà les exportacions espanyoles de productes carnis (16,96%), lactis i ous (17,43%), així com olis (23,49%), tots de gran importància per al camp de Lleida. Alhora, estima que altres sectors experimentaran certs descensos com les begudes (-7,19%) o les fruites (-2,07%), encara que amb millors dades per a Catalunya.

En el cas concret del sector agroalimentari català, l’estudi considera que consolidarà aquest any la seua fortalesa al mercat britànic de forma especial en el cas del sector carni i de preparats alimentaris.

Entre el gener i el setembre de l’any passat, van vendre als consumidors britànics productes per valor de 123 i 66,7 milions d’euros, respectivament. A més a més, en els últims exercicis han experimentat creixements a taxes d’entre un 11 i un 14 per cent.

En especial remarca els casos del boví i el porcí com a punts forts. Però l’Institut Agrícola recorda també l’existència d’alguns riscos. En concret cita eventuals mesures de restricció en el comerç, en especial si es canvia la normativa de caràcter ambiental, fitosanitària o de salut animal, que a la pràctica es comporta com una veritable barrera, encara que no tingui caràcter aranzelari.

Les previsions d’un Brexit amb acord fan augurar a l’Institut Agrícola un repunt de les exportacions hortofructícoles catalanes d’un 4%, mentre que en productes carnis s’estima en un 5,23%, en preparats alimentaris arriba a un 8,35%. En general, l’evolució per a alimentació, begudes i tabac apunten a un 4,53%.

El britànic té un alt grau de dependència dels productes espanyols. En aquest sentit, cita la necessitat de redefinir l’aposta de les empreses cap al Regne Unit, així com adoptar mesures per estimular la fortalesa del comerç agroalimentari entre Espanya i els britànics, en especial en el cas de les fruites, les hortalisses i l’oli.

D’altra banda, també destaca que Londres era un aportador net al pressupost comunitari, per la qual cosa el Brexit afecta els fons per a la Política Agrària Comuna, amb un cert risc de renacionalització d’ajuts.

Un soci preferencial que suposa nous reptes per a les empreses L’estudi de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre afirma que el Brexit suposa reptes, tenint en compte que el mercat britànic representa el 8% de les exportacions i el 6% de les importacions agroalimentàries.

tracking