SEGRE

RAMADERIA PORCÍ

UP adverteix del perill de l'entrada de garrins per al sector porcí

Les importacions creixen a Catalunya, fins al milió d’exemplars, malgrat la pesta porcina africana || El 70 per cent de la producció d’engreix s’exporta

Santi Querol, Rossend Saltiveri i el membre de la sectorial del Porcí Josep Maria Cortasa.

Santi Querol, Rossend Saltiveri i el membre de la sectorial del Porcí Josep Maria Cortasa.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió de Pagesos (UP) va demanar ahir renovar l’aposta per les granges de mares per a la producció de garrins a Catalunya per no trencar l’equilibri al sector porcí amb les granges d’engreix. El responsable de porcí d’UP, Rossend Saltiveri, va explicar que el bon moment econòmic que viu el sector va disparar l’any passat les exportacions, en què va marcar una xifra rècord amb el 70% de la producció. Això ha fet que augmentin un 11% les granges d’engreix i disminueixin un 20% les de reproductores en els últims tres anys, per la qual cosa s’ha incrementat alhora la importació de garrins. Segons dades del sindicat, només entre el gener i el setembre passat es van importar més d’un milió de garrins, enfront dels 700.000 de l’any anterior. Segons UP, la importació de garrins ha augmentat un 155 per cent respecte al mateix període en els últims quatre anys.

En aquest sentit, el sindicat va recordar que les pitjors crisis sanitàries del sector es van viure com a conseqüència de la importació de garrins holandesos el 1997 i el 2000, que van difondre la pesta porcina clàssica (PPC) a Catalunya. Tant l’Administració com el sector, en aquell moment, van apostar per assegurar l’equilibri entre les granges de mares i les d’engreix tancant el cicle.

Des d’aquest any els agricultors hauran d’informar de l’ús de fertilitzants nitrogenats

Vint anys després, UP va demanar tenir en compte que hi ha focus de pesta porcina africana (PPA) dins de la UE. “L’entrada d’aquesta malaltia a l’Estat podria ser la ruïna del sector”, segons Santi Querol, responsable de sectors ramaders d’Unió de Pagesos.

Pel que fa a la valoració econòmica, Saltiveri va considerar el 2019 com un any positiu gràcies a les exportacions. L’any va acabar amb una nova pujada de preu de Mercolleida, que es va situar en 1,5 euros el quilo, el més elevat de tot l’any, en un període, a finals d’any, en el qual històricament hi ha un descens del preu. El preu de referència de Mercolleida durant el 2019 va ser d’1,35 euros el quilo, tot malgrat l’augment dels costos de producció, mentre que el 2018 va ser d’1,13 euros el quilo, i el 2017, d’1,26 euros el quilo. UP creu que en aquesta situació favorable, el sector ha de vetllar per no perdre l’equilibri, i apostar perquè sigui sostenible en el futur.

tracking