SEGRE

CERTÀMENS FIRA DE L?OLI DE LES BORGES

El sector de l'oli, una eina per lluitar contra la despoblació a les Garrigues

Borràs obre la Fira de l’Oli i diu que “la cultura d’aquest producte és molt valuosa”

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’oli es va erigir ahir durant la inauguració de la Fira de l’Oli de les Borges com una eina per lluitar contra el greu problema de despoblació i envelliment que pateix les Garrigues. La inauguració va anar a càrrec de la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, que va assegurar que “la cultura de l’oli és molt valuosa”.

El sector de l’oli es va presentar ahir com una eina contra la despoblació i l’envelliment que afecta les Garrigues, on el 25 per cent dels veïns té 65 anys o més. El president del consell, Jaume Setó, va assegurar a la inauguració de la Fira de l’Oli que aquest sector és “un pilar” per ajudar a revertir aquesta situació i va apuntar que el reg del canal Segarra-Garrigues també ajuda en aquest sentit. Per la seua part, l’alcalde de les Borges, Enric Mir, va assegurar que la comarca és “un territori compromès” amb la producció “del millor oli”.

El president de la Diputació, Joan Talarn, va remarcar la importància del sector, que va qualificar de “referent de l’agricultura lleidatana” i va remarcar la importància de les fires com a “dinamitzadores del territori”. Talarn va animar els productors a apostar per la innovació i a obrir nous mercats exteriors.

El president de la Diputació va remarcar la importància de les fires per dinamitzar el territori

La inauguració de la fira va anar a càrrec de la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, que va assegurar que “la cultura de l’oli és extremament valuosa”. Borràs va recordar la seua vinculació amb l’“or verd” i va explicar que el seu pare tenia una finca d’oliveres a Peralta de la Sal (Llitera) i que “l’última cosa que va voler fer va ser acomiadar-se del terreny i que la meua filla conegués el procés d’elaboració de l’oli, perquè descobrís i visqués la riquesa de la terra”. Borràs ja va participar en la fira l’any passat, quan era consellera de Cultura.

En relació amb la reunió de la taula de partits que es va celebrar ahir, Laura Borràs va afirmar que “la responsabilitat recau en qui rebutja el diàleg i no en qui l’ofereix” (vegeu la pàgina 16). Va respondre així a les absències de la CUP, Ciutadans i PP i va afegir que “la gent que va sempre en contra està en contra de tot”.

El regidor de Promoció Econòmica, Jordi Ribalta, va explicar que també es destinaran al mateix objectiu els fons que es recaptin amb la caragolada solidària d’avui i la degustació de vedella de demà.

Oliveres solidàries per als afectats per l’incendi i les inundacions La Fira de l’Oli de les Borges aposta enguany per la solidaritat amb els afectats pel foc i les inundacions que l’any passat van provocar greus destrosses a la comarca de les Garrigues. D’aquesta manera, l’entitat Acudam del Pla d’Urgell, l’ajuntament de les Borges i la Fira de l’Oli col·laboren en una campanya d’apadrinament d’oliveres solidàries en favor dels agricultors afectats per l’incendi de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià de l’estiu passat i per les inundacions de l’octubre. Els assistents a la fira poden comprar una olivera per deu euros i apadrinar-ne tres més. Així mateix, també poden optar per apadrinar una olivera més petita per dos euros.

Enric Mir, Ramon Farré, Laura Borràs, Joan Talarn i Jaume Setó, en un dels estands de la Fira de l’Oli de les Borges Blanques.

Enric Mir, Ramon Farré, Laura Borràs, Joan Talarn i Jaume Setó, en un dels estands de la Fira de l’Oli de les Borges Blanques.MAGDALENA ALTISENT

Enric Mir, Ramon Farré, Laura Borràs, Joan Talarn i Jaume Setó, en un dels estands de la Fira de l’Oli de les Borges Blanques.

Enric Mir, Ramon Farré, Laura Borràs, Joan Talarn i Jaume Setó, en un dels estands de la Fira de l’Oli de les Borges Blanques.MAGDALENA ALTISENT

tracking