SEGRE

Unió de Pagesos reclama un pla d'arrencada de 10.000 hectàrees i un ajut 'de minimis' per la greu crisi de la fruita dolça

alt

Jarc fa balanç de la situació de la fruita dolça

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió de Pagesos ha demanat avui als representants del Ministeri d’Agricultura, en una reunió a Madrid per tractar la crisi de la fruita dolça, la posada en marxa d’un pla d’arrencada de 10.000 hectàrees, així com un ajut de mínims per combatre la greu crisi del sector, i que els preus agraris que Espanya subministra a la Comissió Europea es basin en criteris estadístics científics. Per això, s’han d’incorporar dins del Pla d’estadística nacional 2021-2024, actualment en fase de consulta pública. El sindicat també els ha traslladat la necessitat de disposar d’una llei de preus agraris per fer front a la greu situació del sector.

Unió de Pagesos va fer un estudi comparatiu dels preus del 2019 respecte dels del 2018 del préssec que publiquen setmanalment diverses fonts: la Comissió Europea (CE), el Ministeri d’Agricultura, l’Observatori Agroalimentari de Preus de Catalunya i Mercolleida. Per al sindicat, l’única que té validesa estadística científica és la dels preus de referència de l’Observatori agroalimentari de preus de Catalunya. Mentre que les dades sobre préssec de què disposa la CE per a Espanya només indiquen una caiguda del preu del 3%, les que recull el Ministeri i que notifica a la CE indiquen una caiguda del 6%, les de Mercolleida, un 23%, i les de l’Observatori, del 27%. Si la xifra de la caiguda del preu és del 3% o del 6%, la Comissió Europea no ho considerarà una situació de pertorbació de mercat, però un 27% de caiguda de preu sí que l’obligaria a aplicar mesures extraordinàries, tal com marca la normativa de la PAC.

El sindicat també ha insistit avui a demanar mesures fiscals i de finançament del capital circulant als representants del Ministeri per tal que els fructicultors puguin fer front a les despeses de la campanya, així com un pla d’arrencada de 10.000 hectàrees que permetria retirar immediatament i durant uns quants anys 300 milions de quilos del mercat i estabilitzar la producció europea per sota dels 4.000 milions de quilos, llindar que si es sobrepassa implica greus crisis de preus, tal i com ha quedat demostrat en els darrers anys.

Unió de Pagesos ha plantejat la necessitat d’establir un ajut de fins 25.000 euros per productor per poder finançar els costos de la propera campanya, i mesures fiscals i tributaries perquè es tingui en compte la crisi de preus del sector i adequar-ne les exigències fiscals i tributaries.

Finalment, el sindicat ha exigit al Ministeri un pla públic per tal que els agricultors a títol principal del sector fructícola que han quedat exclosos dels ajuts directes de la PAC puguin accedir a la reserva nacional estatal de drets d’ajut.

tracking