SEGRE

Agricultura comptarà amb un pressupost de 726,3 milions el 2020, un 14,4% més

Els sindicats denuncien que els comptes destinen 91 milions menys que fa nou anys

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, durant comissió parlamentària aquest dimarts.

Agricultura comptarà amb un pressupost de 726,3 milions el 2020, un 14,4% mésGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat disposarà d’un pressupost global de 726,3 milions d’euros el 2020, un 14,4% més respecte als comptes de 2017. Així ho ha explicat en comissió parlamentària la consellera del ram, Teresa Jordà, que ha indicat que 338,6 milions corresponen a fons propis del departament, 380,6 a fons europeus i set milions a despesa financera.

Jordà ha afirmat que un dels objectius del departament és enfortir el sector agroalimentari, per a la qual cosa es destinaran 74,7 milions, a través de la millora de la competitivitat d’indústries alimentàries i sectors productius, ajuts a la modernització de cooperatives i a la internacionalització i desplegant l’observatori de preus.

A més, el Consell Català de l’Alimentació, que compta amb una partida d’un milió d’euros, està elaborant el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya i ha de culminar amb el Pacte Nacional per l’Alimentació.

En matèria de desenvolupament i cohesió territorial, en el marc de la Política Agraria Común (PAC) es preveu una partida de 279 milions, un 18% més, i els ajuts del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) sumen 88,1 milions, un 37,9% més.

Jordà ha destacat que aquests ajuts han de fomentar la incorporació de joves al món agrari, i ha indicat que entre 2015 i 2019 s’han afegit més de 2.000 joves al sector.

Els pressupostos també preveuen partides específiques per a l’equitat de gènere en el marc de les actuacions del Consell de Dones del Món Rural i Marítim i amb l’elaboració aquest any d’un nou programa de dones del món rural i marítim 2021-25: "Sense dones no hi ha sector agrari".

REGADIU

La consellera ha ressaltat l’aposta pel regadiu amb 58,6 milions a infraestructures d’aquest tipus, tal com preveu el Pla d’infraestructures de regadiu que va aprovar el Govern per 460 milions, que es distribuiran fins el 2032 i que permetran acabar el canal Segarra-Garrigues.

Del total d’aquesta inversió, uns 35 milions d’euros es dirigiran a mesures correctores i compensatòries d’impacte ambiental: "El reg és una estructura de país i l’hem de considerar igual d’important que la L9 del Metro".

BIOECONOMIA

La consellera també ha afirmat que ben aviat el Govern li formalitzarà l’encàrrec de liderar l’estratègia de la bioeconomia de Catalunya, que abordarà des de la gestió de les dejeccions ramaderes i la seua avaluació com a fertilitzant, a l’ús de la fusta procedent de la gestió forestal com a biomassa i la lluita contra el desaprofitament|malbaratament alimentari.

En concret, el conjunt de mesures vinculades a la bioeconomia és de 33,9 milions, i destaca el desplegament de l’Estratègia Marítima de Catalunya i l’aposta per l’economia blava, que sumen 8,6 milions, un 43% més.

Els pressupostos també destinen 23,3 milions a l’estratègia forestal, i uns altres dos milions per implementar el decret de gestió de la fertilització del terra i de les dejeccions ramaderes.

50 NOVES PLACES D’AGENTS RURALS

Quant al Cos d’Agents Rurals, Jordà ha posat de relleu que "és la primera vegada que surten en un pressupost amb direcció general pròpia", i tenen una dotació de 30 milions. Ha indicat que el 2019 es van convocar 35 places de subinspector i que aquest 2020 es convocaran unes altres 50 noves places d’agents rurals.

Finalment, l’Irta veurà augmentar la seua dotació anual fins els 15,3 milions, un 10,6% més, i s’incrementa un 12% la inversió en escoles agràries, fins els 9,3 milions, alhora que es posa en marxa l’Institut Català de Recerca per la Governança de la Mar.

91 milions menys que fa nou anys, segons jarc

JARC critica que els pressupostos de la Generalitat per al 2020 destinen al Departament d’Agricultura 91 milions d’euros menys que fa nou anys. Així, els 339 milions d’euros que preveu destinar el Govern estan lluny dels 430 milions del 2011. Així mateix, l’organització agrària lamenta que "només" s’hagin consignat 36 milions d’euros per a polítiques agràries. JARC remarca que el pressupost per a Agricultura representa un 1,33% del total dels pressupostos de la Generalitat 2020, un fet que, segons l’entitat, "no demostra el compromís necessari per part del Govern amb un sector tan estratègic com és l’agrari, que s’encarrega de produir aliments de qualitat i assegurances, mantenir el teixit social i econòmic del territori i cuidar l’entorn natural," i més tenint en compte les dificultats que travessa.

Segons el president de JARC, Xavier Vela, el projecte de pressupost 2020 "no és més que la constatació que el Govern no veu al sector agrícola i ramader com a necessari, com productor d’aliments, i prioritari en tant que i generador de riquesa i vertebrador del territori".

JARC posa de relleu la importància del sector primari dóna feina a 55.423 treballadors i genera per si mateix un volum de negoci de 4.690 milions d’euros, segons dades oficials de Prodeca. Aquesta xifra representa el 12,28% del total generat pel sector agroalimentari, el qual "no podria existir sense la producció de les explotacions agrícoles i ramaderes", segons l’organització agrària.

En un moment en el qual el camp s’està mobilitzant per tot l’Estat davant de les dificultats que travessa el sector agrari, JARC considera que "dedicar poc més d’un 1% del pressupost no demostra la implicació necessària per revertir la situació per part de l’Administració". L’organització agrària ha tornat a mostrar la seua "preocupació" per l’envelliment del sector i la falta de relleu generacional. En aquest sentit, des de JARC remarquen que "només el 9,41% dels perceptors de la PAC tenen 40 anys o menys".

tracking