SEGRE

ESNOTICIA

«La bombolla de la PPA pot ser similar a la del sector immobiliari»

Aleix Sala

Quim Xifra.

Quim Xifra.X.SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aleix Sala viu a Melió, nucli agregat de Sant Guim de Freixenet, i té 39 anys. S’ha fet càrrec des de fa sis de l’explotació familiar de cicle tancat de porcí que ja van iniciar els seus pares. Com veu la situació actual del sector després d’un 2019 marcat per unes cotitzacions excepcionals pel problema de la pesta a la Xina?

Suposa una entrada d’ingressos alta que no teníem prevista arran de l’increment de les compres per part de països com el gegant asiàtic. S’han obert mercats nous, hi ha més demanda i han crescut les exportacions.

Alguns informes alerten que en el sector porcí pot generar-se una bombolla. Què opina sobre aquest punt de vista?

Sí. La situació actual del mercat pot animar els grans inversors a emprendre macroprojectes que acabarien amb les explotacions familiars. Pot generar-se una situació igual a la que es va viure amb el sector immobiliari en l’última crisi econòmica.

Com veu ara mateix el futur del sector?

És un sector molt inestable a nivell de preus. Cada vegada hi ha més grans projectes, i els marges són més reduïts, per la qual cosa els grans productors en surten beneficiats. Les empreses familiars tenim un futur dubtós davant d’aquests grans inversors.

Segons la seua opinió, quins són els grans reptes a què s’enfronta el seu sector?

Per a mi, un dels reptes més importants és el mediambiental. Cal fer el treball molt ben fet, especialment en tot el que es refereix a la gestió i el tractament les dejeccions ramaderes. Estem parlant d’un tema que és clau i vital.

Els pagesos en general es queixen moltes vegades que tenen tanta feina a les explotacions com davant de l’ordinador per la burocràcia. És precisament la burocràcia un altre repte a afrontar?

Qualsevol ampliació o crear una nova explotació és complexa. En part és correcte, hi ha d’haver uns mínims, però sempre hi ha qüestions en les quals no hauria d’afinar-se tant. Fer una explotació nova porta dos anys de tràmits com a mínim.

Té por que pugui arribar la pesta porcina?

Sí. Estem en un núvol penjant d’un fil. Amb el temor que entri la pesta a Espanya, i dic Espanya, perquè és la marca que tenim a l’hora d’exportar.

Ha realitzat inversions en bioseguretat?

De forma contínua. Sense aquesta, la producció no funciona. Cada vegada els mercats estan més ajustats, amb marges més atapeïts. Si no compleixo a nivell de sanitat no trauré cries i d’altra banda si hi ha moltes minves el negoci és inviable.

D’altra banda, cal destacar que el sector passa per un moment de mala propaganda i hem d’afrontar-lo. Hi ha un vídeo que surt per la tele sobre una granja amb males pràctiques, que sempre n’hi ha, i una altra és el funcionament real del sector. Hem de poder mostrar les nostres granges i que es vegi com treballem.

Quin tipus de granja té?

És una explotació de cicle tancat. En total, compta amb 600 verres i les cries de fins 18 quilos de pes, i després, tinc 9.000 porcs en integració.

En un primer moment, i està previst que fins divendres vinent, 14 de febrer, els ramaders i els agricultors (amb més de vint-i-cinc hectàrees en regadiu i de cinquanta hectàrees en secà) hauran de presentar el seu respectiu informe de gestió de purins a través d’un programa informàtic i, ja durant l’últim trimestre d’aquest any, serà d’obligat compliment per a tothom.

Aquesta situació implica, segons afirma Unió de Pagesos, un tractament d’informació creuada entre ramaders a través de la Declaració Anual de Nitrogen (DAN) i els agricultors tant de zones vulnerables a la contaminació d’aqüífers per nitrats com a la resta, per avaluar si és correcta.

Recorda que els últims focus detectats a només 12 quilòmetres d’Alemanya han disparat totes les alarmes, però alhora qualifica d’immens el treball que està fent Bèlgica per controlar la població de senglars amb les tanques que construeix. En el cas dels garrins, Xifra explica que es fa analítica als animals quan arriben a Catalunya, unes proves que es repeteixen transcorreguts nou o deu dies per confirmar l’estat sanitari dels caps de bestiar. També s’està duent a terme una campanya de sensibilització a la població en general.

Quim Xifra.

Quim Xifra.X.SANTESMASSES

Quim Xifra.

Quim Xifra.X.SANTESMASSES

tracking