SEGRE

SINDICATS CONGRESSOS

UP reclama regular el pes de les grans firmes agroalimentàries

I posar límit a les grans superfícies, per combatre els baixos preus que perceben per les seues produccions || El sindicat elegirà avui la nova Comissió Permanent

Un moment de la votació de les esmenes durant el congrés d’UP.

Un moment de la votació de les esmenes durant el congrés d’UP.UNIÓ DE PAGESOS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió de Pagesos va reivindicar ahir la unitat dels productors per fer-se respectar davant de les grans empreses agroalimentàries, durant el tretzè Congrés Nacional, que se celebra aquest cap de setmana a Falset. Des del sindicat també es va reclamar l’elaboració d’una llei que reguli el pes que tenen aquestes companyies al mercat, com a mesura per acabar amb els baixos preus que reben els productes.

Els presents també van demanar una llei catalana de la cadena alimentària, que la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, present al congrés, es va comprometre a elaborar com més aviat millor. Tanmateix, no va voler concretar si estarà llesta abans d’una possible convocatòria electoral que es podria produir en unes setmanes.

La consellera promet habilitar una nova línia de crèdits per als productors de fruita

La consellera promet habilitar una nova línia de crèdits per als productors de fruita

Jordà també va apuntar que per ajudar els agricultors de la fruita dolça, que “pateixen uns preus irrisoris i indignes”, s’habilitarà una línia de crèdit per a circulant de fins a 35.000 euros. Es vehicularà a través de l’Institut Català de Finances i Agricultura assumirà fins a un 80 per cent del risc. La mesura ha de permetre als productors tenir més liquiditat en el moment d’afrontar la campanya actual, davant de la crisi de preus que pateixen.

Un dels objectius del Congrés Nacional d’Unió de Pagesos és que la pagesia sumi esforços i s’organitzi per poder fer front a un mercat que consideren que els escanya. En alguns casos denuncien que el preu que cobren ni tan sols els serveix per poder compensar els costos de producció. Joan Caball, coordinador nacional d’Unió de Pagesos, va demanar que es regulin les grans superfícies perquè no tinguin tanta força davant dels productors. Per aquesta raó, des d’UP es va demanar al Govern de la Generalitat que elabori una llei catalana de la cadena alimentària. La intenció és regular les transaccions entre la producció i la distribució dels productes alimentaris, amb l’objectiu d’evitar possibles pràctiques deslleials que perjudiquin els productors. A part, Caball va reivindicar que la pagesia és “un puntal per a la producció d’aliments, l’equilibri territorial i per poder revertir el despoblament de zones rurals”.

En el congrés, els agricultors van proposar mesures per fomentar el relleu generacional, per a la protecció dels espais agraris o per tenir uns costos de producció assumibles. La trobada també ha de servir per transformar l’estructura organitzativa territorial i per renovar avui la comissió nacional permanent.

Ahir es va continuar amb el plenari, on es van debatre i van votar les esmenes a la ponència d’Estatuts. Avui s’elegirà la nova Comissió Permanent Nacional i la Comissió de Garanties Estatutàries i s’aprovarà la denominada

Declaració del Priorat

.

tracking