SEGRE

AGRICULTURA CRISI

Agricultors de Lleida estan venent els seus productes a preus de fa una dècada

Els productors de fruita tanquen en números vermells des del 2014 || Però les baixes cotitzacions es repeteixen en altres sectors, des dels cerealistes fins als productors d’oli d’oliva de la província

Alcaldes, Plataforma, organitzacions agràries, la patronal de la fruita, Afrucat, i cooperatives van presentar la tractorada a Alcarràs.

Alcaldes, Plataforma, organitzacions agràries, la patronal de la fruita, Afrucat, i cooperatives van presentar la tractorada a Alcarràs.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Agricultors de Lleida de diversos sectors, com els de la fruita dolça, els cereals o l’oli d’oliva, estan immersos en una crisi de resultats que els porta en alguns casos a vendre els productes a preus de fa una dècada. Una situació que contrasta amb uns costos a l’alça, des dels fitosanitaris o l’energia fins a la mà d’obra. Aquesta situació és la que ha portat el sector de Lleida, avalat per una cinquantena d’ajuntaments, a convocar una tractorada demà divendres a la capital del Segrià, que s’espera que registri una participació històrica i a la qual s’hi sumin pagesos de la Franja. Les últimes dades estadístiques de la conselleria d’Agricultura Preus percebuts pel pagès 2010-2019 reflecteixen que el preu en origen de l’ordi se situava en 18,98 euros els cent quilos el novembre del 2010, mentre que en les mateixes dates de l’any passat tot just es valorava en 17,96 euros.

En el cas de la fruita, el moment àlgid de l’oferta de préssecs acostuma a registrar-se el mes de juliol. L’any 2017, l’informe valora en 47,75 euros els cent quilos, mentre que l’estiu passat eren a penes 41,76. Pel que fa al cas de la nectarina, la diferència és encara molt més notable, quan el juliol del 2010 es pagaven 51,23 euros enfront dels tot just 43,63 d’aquest últim estiu.

Plataforma de la Fruita, organitzacions agràries, cooperatives, Afrucat i uns cinquanta alcaldes

El sector oleícola és un altre dels grans damnificats de la caiguda de preus, que per exemple ahir va portar els productors andalusos a sortir al carrer a Jaén. En aquest cas, els últims preus reflectits per la conselleria per al producte verge extra data del final de la passada campanya, l’abril del 2019. Valora en 260 euros els cent quilos, enfront dels 307,50 del 2018 o els 391,25 del 2017.

En el sector de la ramaderia, les diferències no són en general tan importants, excepte en el cas del porcí, que viu la situació oposada, ja que la gran demanda de la Xina ha disparat els preus. Per exemple, la vedella per a carn es valorava al novembre en 210,23 euros, davant dels 211,93 d’un any abans o els 218,59 del 2017. En el cas del corder, el lletó s’arribava a pagar a 436,47 euros el novembre del 2011 i l’any passat ho feia a 404,23.

tracking