SEGRE

UP reclama mesures urgents per frenar la crisi de "pertorbació de mercat" de l'oli d'oliva

El sindicat agrari demana a la Comissió Europea un ajut per a la retirada de 600.000 tones per destinar-les a biodièsel

Jordi Pascual (centre), responsable de l'Oli d'Unió de Pagesos, amb Josep Maria Barrull (esquerra) i Marcelino Álvarez, de la sectorial, a la roda de premsa, aquest dijous, a Lleida.

Unió de Pagesos reclama mesures urgents per frenar la crisi de "pertorbació de mercat" de l'oli d'olivaUnió de Pagesos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió de Pagesos (UP) exigeix solucions per resoldre la crisi de preus que viu el sector de l'oli d'oliva, com ara que la Comissió Europea (CE) destini un ajut a la retirada per a biodièsel d'oli d'oliva per una quota de 600.000 tones en l'àmbit europeu. Des del sindicat recorden que aquest organisme va declarar, el 8 de novembre, la situació de "pertorbació de mercat" per articular una subvenció a l'emmagatzematge privat i, tot i que no hi ha dades oficials, sembla que les tres licitacions que han servit per guardar 171.800 tones d'oli d'oliva no han fet recuperar el preu en origen. A més, alerten que quan aquest producte surti al mercat coincidirà amb la nova campanya, que preveu uns estocs superiors als actuals, de 877.000 tones.

Des del sindicat asseguren que, després de les dues licitacions inicials, els preus han continuat caient, segons les xifres del Ministeri d'Agricultura del 13 al 19 de gener 2020. A més, expliquen que a la situació de crisi de l'oli d'oliva s'ha afegit l'aranzel dels Estats Units, principal mercat on va a parar aquest producte i que va representar un 37% de les exportacions europees durant la campanya passada segons les dades de la Comissió Europea.

UP considera també urgent dotar de finançament la pagesia que no pugui fer front als costos de producció de cara a la pròxima campanya com a conseqüència de la situació de preus, sumada a una campanya de poca producció. Per això, des del sindicat creuen que cal que les administracions estatal i catalana es coordinin per articular préstecs bonificats i sense costos d'avals. En aquest sentit, demanen adequar la fiscalitat de la pagesia que tributa a mòduls a pèrdua d'ingressos patida, així com incrementar, per llei, les despeses de difícil justificació a la que tributa per estimació directa de l'IRPF.

A més, el sindicat vol que es redueixi la càrrega fiscal als productors, perquè quedin exempts de l'abonament de les quotes a la Seguretat Social i l'IBI de rústica, aquest últim compensat per part de l'Estat. Unió de Pagesos també considera que la nova Política Agrària Comuna (PAC) ha d'evitar l'actual "competència deslleial", fruit, afegeixen, d'un sistema provinent dels drets històrics d'ajut entre oleicultors de diferents territoris. Així, el sindicat aposta per incloure una subvenció a oliverar de baix rendiment dins de la nova PAC i una mesura d'ambient i clima per incorporar les restes d'esporga al sòl.

UP considera que no hi ha cap mesura efectuada en el marc de l'Organització Interprofessional d'Olis d'Oliva que es destini a promoure una cultura de l'oli d'oliva basada en la qualitat, que és el que, segons diuen, pot aportar valor afegit en un mercat globalitzat. Per això, proposa a les Denominació d'Orígen Protegida d'oli de Catalunya que es constitueixin en organitzacions interprofessionals, i que, com a mínim, una part dels 180.000 euros a l'any provinents de productors i comercialitzadors es destinin a les DOP per fer promoció.

Unió de Pagesos també reclama més inspecció als lineals dels establiments, després de detectar que no tot l'oli que s'etiqueta com a verge o verge extra ho és, situació que es constata, sobretot, en el cas d'ofertes de preu extraordinàriament baixos. En aquest sentit, diu que l'objectiu és "evitar el frau al consum que es dona actualment". Finalment, el sindicat insisteix a modificar la norma d'etiquetatge de l'oli d'oliva per obligar a indicar-ne l'origen, ja que actualment només existeix en el de qualitat verge i extra verge.

tracking