SEGRE

RAMADERIA ANÀLISI

Els ramaders de boví han incrementat la cabanya a Lleida un 13 per cent en vint anys

Potenciat per la secció dedicada a la producció de carn || D’altra banda, les ramaderies de llet han mantingut un degoteig de tancaments de granges petites a causa d’una crisi de preus constant

Vedells de raça bruna preparats per sortir a subhasta el mes de maig passat.

Vedells de raça bruna preparats per sortir a subhasta el mes de maig passat.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ramaders de boví han incrementat la cabanya a Lleida en un 13 per cent durant els últims vint anys, fins a situar-la en 323.510 animals al finalitzar l’any passat, enfront dels 286.138 de l’exercici 1999. Així es desprèn de les últimes dades oficials de la conselleria d’Agricultura.

Però l’anàlisi dels diferents tipus de caps de bestiar posa de manifest que l’evolució no ha estat homogènia, amb un clar repunt en el cas de les explotacions dedicades a la producció de carn en detriment de les làcties, que viuen la seua particular crisi continuada de preus i que ha suposat el tancament de ramaderies, en especial les més petites.

En concret, a l’inici del període analitzat, 31.976 vaques a què conferia aptitud làctia, de les quals 28.849 ja havien tingut vedells. Però al final de l’any passat, la xifra de les vaques de destinades a la producció de llet es limitava a 26.804. Aquesta disminució de cabanya, tanmateix, no es trasllada de la mateixa manera a la producció làctia, atès que les explotacions que són actualment productives són més grans i modernes. De fet, les granges lleidatanes són les que registren un volum més gran de producte recollit per vaca. Per exemple, la mitjana d’una vaca a les comarques de Ponent és de 27,5 litres de llet diaris, davant dels 25,5 de la mitjana catalana i els 22,9 espanyola.

En el cas de la cria de caps de bestiar per a carn, Lleida és una veritable potència tant a Catalunya com a l’Estat, amb un repunt de places.

En aquest sentit, la conselleria d’Agricultura situa l’últim cens de vedells per al sacrifici de menys de dotze mesos en un total de 230.832.

Dos dècades enrere, aquest apartat es limitava a 211.802. En el cas del boví de carn, un dels factors que expliquen aquest increment és el fet que ha sabut buscar mercats exteriors per compensar la debilitat que ha demostrat el consum al mercat interior, en especial en els anys més durs de l’última crisi econòmica.

Entre els mercats que ha anat conquerint o obrint durant els últims anys destaquen els països àrabs. Ara, aposta per créixer també en altres països amb gran potencial de compres, com són els asiàtics.

Considera que s’ha de tenir en compte que el bon moment econòmic que viu el sector, confirmat l’any 2019, ha disparat les importacions d’animals vius per a engreix, més de 2,5 milions d’animals a l’Estat, segons indiquen dades del ministeri d’Agricultura.

Aquest reial decret estableix tres grups de granges de producció segons la capacitat, com a l’anterior, encara que l’actual amplia la possibilitat de créixer en el grup intermedi fins a 4.000 porcs d’engreix. Fins al moment, estava limitat a 3.000. Aquest fet, sumat a l’augment d’importacions de garrins, afavorirà l’ampliació de granges, explica UP.

Unió de Pagesos critica el decret d’ordenació del porcí Unió de Pagesos entén que el nou reial decret d’ordenació porcina aprovat aquesta setmana no ajudarà a equilibrar el sector, entre garrins i engreix, perquè no recull normes específiques que ajudin a potenciar la producció dels garrins amb granges de mares reproductores.

tracking