SEGRE

INVESTIGACIÓ AGROALIMENTÀRIA

Una aplicació de la UdL baixa un 30% l'ús de pesticides

Descarregable en dispositius mòbils i garanteix l’efectivitat en vinya i arbres || Projecte europeu en el qual col·labora la Xina

El sistema es pot utilitzar en vinyes.

El sistema es pot utilitzar en vinyes.GRAP-UDL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de la fundació Agrotecnio de la UdL en col·laboració amb l’IRTA han desenvolupat una aplicació que permet calcular la dosi mínima i alhora òptima de productes fitosanitaris i el volum de caldo que cal utilitzar per combatre plagues en tots els cultius 3D, és a dir, els arboris, des de la vinya fins als fruiters, els cítrics, els ametllers i les oliveres. Es denomina DOSA3D, pot utilitzar-se des de qualsevol dispositiu mòbil i permet estalviar més d’un 30 per cent de producte fitosanitari i aconseguir un bon control de les plagues, segons va detallar Santi Planas, responsable de la investigació, desenvolupada en el marc del projecte europeu EUCLID, en què també col·labora la Xina a través de l’Acadèmia de Ciències Agràries de Pequín.

Planas va indicar que es tracta d’una eina útil per als tècnics que assessoren els agricultors, per exemple, a través de les Agrupacions de Defensa Vegetal. En aquest sentit, va destacar que ja està plenament validada i que ha generat interès tant a nivell europeu com a la Xina. Planas va detallar que aquest projecte ha posat de manifest que amb la maquinària tradicional –l’atomizadora que funciona amb un ventilador n’és una– només el 50 per cent del caldo amb pesticida es diposita als arbres, ja que el 10 per cent va a parar a terra i fins al 40 per cent restant, a l’atmosfera. Va afegir que els equips més moderns han augmentat notablement l’eficiència, que en els més nous assoleix el 90%. Per aquesta raó, el sistema DOSA3D calcula la dosi no només en funció del cultiu, la plaga que s’ha de controlar i el producte que s’ha d’aplicar, sinó també de l’equip amb el qual es fa el tractament. A més, a les vinyes permet calcular una dosi zonal en funció del seu vigor en àrees del mateix camp.

És el nom del projecte a nivell europeu per reduir significativament l’ús de pesticides

L’objectiu del projecte EUCLID és ajudar a disminuir l’ús de pesticides, que a Europa s’ha mantingut constant durant l’última dècada malgrat que la UE va aprovar el 2009 una directiva per reduir-lo. En termes absoluts, Espanya és el país europeu que més quantitat de fitosanitaris aplica, encara que en quilograms per hectàrea se situa en setena posició.

tracking