SEGRE

AGRICULTURA CRISI

El Congrés demana unànime un pla de reconversió del sector fructícola

Moció d’ERC amb esmenes de JxCat, PSOE, Compromís, Ciutadans i Terol Existeix || Mentre a Lleida es prepara la plataforma Salvem la Pagesia

Mobilitzacions a Extremadura i Almeria - Les protestes d’agricultors i ramaders es van reproduir ahir a Extremadura i El Ejido (Almeria), amb talls de carreteres, per reclamar preus justos pels seus productes i defensar el futur del món rural. A ...

Mobilitzacions a Extremadura i Almeria - Les protestes d’agricultors i ramaders es van reproduir ahir a Extremadura i El Ejido (Almeria), amb talls de carreteres, per reclamar preus justos pels seus productes i defensar el futur del món rural. A ...EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Poques vegades els partits polítics són capaços d’arribar a la unanimitat, però ahir van ser capaços de votar sense fissures al Congrés una moció que reclama mesures urgents de suport al sector fructícola. Inicialment es tractava d’una moció d’Esquerra pactada i transaccionada posteriorment per PSOE, Ciutadans, JxCat, Compromís i Terol Existeix. Defensa la necessitat d’un pla de reconversió per al sector fructícola davant d’una situació gravíssima. En nom d’ERC, la diputada lleidatana Inés Granollers va posar de manifest els greus problemes del sector i va posar com a exemple que l’agricultor es veu obligat a vendre el quilo de nectarines a 20 cèntims, quan costa 40 produir-lo. Va denunciar les asimetries de la cadena de valor i va defensar un sector agrari que és clau per mantenir la població en el món rural i per lluitar contra el canvi climàtic. En aquesta línia va destacar l’aposta per la sobirania alimentària i la sostenibilitat del món rural.

Des de JxCat, la diputada i alcaldessa de Térmens Concep Cañadell va lamentar que en el text finalment aprovat no s’explicités la petició d’un pla d’arrancada al sector de la fruita dolça. Alhora, va voler deixar clar que les mesures en suport del sector agrari són urgents no només per a la fruita, sinó també en el cas dels cereals o l’oli d’oliva, entre altres.

Mesures de suport com la reducció dels mòduls queden per a l’anàlisi a la comissió d’Hisenda

La diputada lleidatana del PSC Montse Mínguez va aprofitar la seua intervenció per acusar l’anterior Govern del PP d’inacció davant dels problemes del camp, mentre que els populars anunciaven una moció pròpia de suport a agricultors i ramaders, malgrat que van donar suport a la presentada ahir.

El text inicial incloïa demandes de caràcter fiscal, com la rebaixa de mòduls o de l’IBI, aspectes que finalment s’ha optat per traslladar a la comissió d’Hisenda del Congrés.

Per altra banda, l’alcalde d’Alcarràs, Manel Ezquerra, va explicar que ha demanat als serveis jurídics del consistori que analitzi la creació d’una nova plataforma, sota el nom Salvem la Pagesia. Defensem el Món Rural. Després d’una reunió feta dilluns, s’aposta per la seua creació per aglutinar organitzacions agràries, cooperatives, Afrucat, Plataforma de la Fruita i ajuntaments.

tracking