SEGRE

El coronavirus incrementa el cost de transport a les exportacions de porcí a la Xina

El preu del lloguer dels contenidors s'ha doblat arran de l'embús en els ports d'entrada al país asiàtic

Congrés Porciforum

Congrés PorciforumMaite Monné

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les repercussions pel coronavirus (Covid-19) a la Xina està afectant a les exportacions porcines al país asiàtic, segons l'associació estatal de productors de bestiar porcí, Anprogapor. L'embús en l'entrada de contenidors als ports xinesos i les limitacions del trànsit en algunes zones està incrementant el temps d'arribada del producte al destí final i també el cost del transport degut a la manca de contenidors. El president d'Anprogapor, Miguel Ángel Higuera, ha explicat que l'embús de contenidors en els ports de la Xina està comportant dificultats a les empreses exportadores de porcí a l'hora de trobar contenidors per carregar els seus productes i poder-los exportar al país asiàtic, ja que amb l'acumulació als ports xinesos triguen més a tornar.

En aquest sentit, el temps de transport s'ha incrementat un 30%. Si abans de la crisi del coronavirus es trigava des de la sortida del port uns 30 dies, i uns altres 12 per arribar a destí, ara es necessiten en total més de dos mesos, segons Higuera. A la vegada, les empreses exportadores han vist augmentats els costos ja que aquesta situació ha portat les navilieres a doblar el preu del lloguer d'un contenidor, que arriba a 5.000 euros en algun cas, respecte els 2.000 euros que costava abans, segons ha explicat el responsable d'Anprogapor en el marc del congrés Porciforum 2020.

Tot i la reducció del marge de benefici, les empreses espanyoles mantenen la seva aposta per continuar exportant a la Xina ja que aquest marge "segueix sent interessant", segons Higuera. A més, destaca que, malgrat les restriccions derivades del coronavirus, la voluntat del govern xinès d'afavorir el proveïment d'aliments a la població i, en aquest sentit, les importacions d'un dels productes més consumits al país com és la carn de porc.

Cal recordar que l'afectació per la Pesta Porcina Africana (PPA) al país asiàtic va comportar el sacrifici de molts animals, fet que va afavorir un increment de les exportacions espanyoles de productes porcins a la Xina durant el darrer any. Aquestes van assolir les 669.000 tones, el doble que el 2018. Però el més important és que es va quadruplicar el valor d'aquestes exportacions. L'estat espanyol va produir l'any passat uns 4,7 milions de tones de carn i productes porcins. D'aquests, 3 milions de tones es van exportar a tercers països i prop d'un 30% dels quals van tenir com a destí el mercat xinès, segons Anprogapor. Catalunya i Aragó, les dues principals zones productores, sumen el 50% de la producció porcina estatal.

Porciforum 2020

La Llotja de Lleida acull aquest dimecres i dijous la 5a edició del congrés estatal Porciforum, que suposa el punt de trobada per al sector porcí estatal ja que reuneix representants dels diferents agents d'aquesta indústria. El congrés, organitzat per AgriNews i PorciNews, compta enguany amb uns 1.200 inscrits. En aquesta edició, s'analitzen temes de màxim interès per al sector porcí, amb especial atenció a la situació de la PPA i als nous reptes en matèria de seguretat i benestar animal i sostenibilitat ambiental, entre altres.

Nova normativa comunitària en salut animal

L'experta nacional DG Salut i Seguretat Alimentària de la Unió Europea, Cristina Masot, ha parlat del nou marc normatiu comunitari en salut animal que entrarà en vigor l'any vinent. A partir de la publicació el 2016 del Reglament relatiu a les malalties transmissibles dels animals, des de Brussel·les s'ha desenvolupat tota la legislació complementària i, el que serà d'aplicació a partir de l'abril del 2021, serà tot un nou paquet normatiu que estableix un marc legislatiu comú en l'àmbit de la sanitat animal, amb normes harmonitzades que hauran de complir de la mateixa manera tots els estats membres.

Afectarà aspectes com són la bioseguretat, el moviment d'animals entre països comunitaris; a les importacions, en tot allò que eren obligacions dels operadors, dels veterinaris, de les autoritats competents, des del registre fins a la formació en temes de sanitat animal, entre altres. Tot i això, Masot ha assenyalat que en estats com l'espanyol el canvi no es notarà massa perquè ja existeix una legislació en sanitat animal "robusta", amb un registre d'explotacions, ja s'utilitzen guies per a tots els moviments d'animals, entre altres mesures que ja estan implementades.

Reducció de l'ús d'antibiòtics en producció porcina

Un altre dels ponents, el catedràtic de sanitat animal de la Universitat Complutense de Madrid, Bruno González, ha posat de relleu que, amb la contribució de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, s'ha aconseguir reduir en els darrers anys un 98% l'ús de colistina en la producció porcina, un antibiòtic que s'usa com a últim recurs en els hospitals d'arreu del país. González ho considera un fet "extraordinari" perquè el fet que s'utilitzin menys antibiòtics en sanitat animal està comportant que hi hagin menys bactèries resistents i, d'aquesta manera, "es preserva l'ús d'antibiòtics per a la salut humana".

Pel que fa a la PPA, no se n'ha detectat cap focus a l'estat espanyol des de l'any 1989. Tot i això, el professor de Producció Animal de la Universitat de Múrcia, Antonio Rouco, ha remarcat "l'amenaça" que la pesta porcina africana pugui entrar a l'Estat, tal com ha passat en altres països de la UE, sobretot de l'Est. Rouco ha posat en valor les mesures de control que s'han emprès des de Brussel·les i des del Ministeri d'Agricultura per evitar-ho i també ha exposat la importància que suposaria l'obtenció d'una vacuna en la qual s'està treballant.

Protesta d'entitats veganes contra el consum de carn animal

Un grup de persones de diferents entitats veganes han protestat a l'exterior de la Llotja repartint als assistents de Porciforum 2020 fulls informatius rebutjant el consum de carn animal.

tracking