SEGRE

AGRICULTURA NORMATIVA

Totes les eines agrícoles amb rodes s'hauran de matricular

La DGT ordena homologar-les, registrar-les i passar la ITV || UP denuncia que és un “despropòsit” que comporta sobrecostos

Imatge d’arxiu d’una màquina de sembra directa.

Imatge d’arxiu d’una màquina de sembra directa.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió de Pagesos (UP) va denunciar ahir que una instrucció de la Direcció General de Trànsit (DGT) passi a considerar, des del 21 de febrer passat, vehicles totes les eines que necessitin una roda de suport per desplaçar-se com les arades, rodets o màquines de sembra directa, entre altres, i que no vagin suspesos, que suposen aproximadament un 40% del total de les eines agrícoles.

Aquesta instrucció, que s’ha pres, segons la DGT, per adaptar-se a la normativa europea, comporta que a partir d’ara aquestes eines tindran les mateixes obligacions que la resta de maquinària agrícola per circular per les vies públiques i hauran d’estar homologats, matriculats, inscrits al Registre Oficial de maquinària agrícola, disposar d’assegurança i haver passat la ITV prèviament. Si no, hauran de ser transportats dins d’un remolc.

Les eines hauran d’estar homologades, registrades i amb assegurança i haver passat la ITV

Tenint en compte que hi ha zones en les quals encara se sembra cereal d’hivern, i que d’aquí a dos mesos ja es començarà a sembrar el d’estiu, UP considera un “despropòsit” la publicació d’aquesta instrucció, pels sobrecostos injustificats que suposarà a l’agricultura, immersa en una greu crisi de preus. Per aquests motius, UP ha demanat una reunió urgent amb el director general de la DGT, Pere Navarro, perquè es faci una rectificació i, paral·lelament, estudia què es pot fer jurídicament en cas que no el ministeri de l’Interior no rectifiqui.

Per al sindicat és encara més inadmissible que s’hagi publicat la instrucció sense cap moratòria per aplicar-ho, ja que implicarà un sobrecost l’adaptació. Va explicar, d’altra banda, que en molts casos aquesta maquinària la fa el ferrer del poble i és impossible homologar-la.

A més a més, va afirmar que provocarà pèrdues al pagès, ja que aquest no podrà fer les tasques de preparació del sòl ni la sembra en el moment que ho consideri adequat, tenint en compte que el procés d’homologació de la maquinària i la matriculació no es pot fer d’un dia per l’altre.

tracking