SEGRE

AGRICULTURA MERCATS

El preu de l'oli d'oliva, en el pitjor nivell des del 2010

El verge extra cotitza a 2,13 euros a Espanya, mentre que el 2017 es pagava a 3,79 || Els productors urgeixen a prendre mesures

Preparació de mostres d’oli d’oliva per efectuar un tast a cegues.

Preparació de mostres d’oli d’oliva per efectuar un tast a cegues.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els productors d’oli d’oliva han alçat la veu arran de la crisi de preus que estan patint i que es tradueix en el fet que els preus als quals es paga avui el producte a Espanya són els més baixos des del 2010. La informació que publica periòdicament la Comissió Europea calcula que el preu aquest 2020 a Espanya és de 2,13 euros el quilo, i per trobar una xifra més baixa ens hem de remuntar ni més ni menys que fins al 2012, quan la informació de Brussel·les valorava el producte en 2,06 euros.

Si la comparació de cotitzacions es fa amb l’any passat, el sector ha vist reduït els ingressos en 22 cèntims d’euro per quilo. De fet, la caiguda és constant des del 2017, quan va registrar els millors ingressos per quilo, ja que es va arribar a 3,79 euros, però hem de tenir en compte que parlem d’una campanya molt curta en producció. Dit d’una altra manera, els oleïcultors perceben avui 1,66 euros menys per quilo, una caiguda de pràcticament un 44 per cent. Amb aquestes xifres sobre la taula és fàcil entendre el perquè de les mobilitzacions dels oleïcultors als carrers, amb la sortida dels tractors pel centre de les ciutats com va passar fa només unes setmanes a Lleida, en què fructicultors i productors d’oli, entre d’altres, demanaven mesures per garantir uns ingressos dignes per als professionals del camp. A més, aquesta caiguda dels preus coincideix en un moment en què no hi ha una gran collita.

Però, alhora, el mercat de l’oli s’enfronta a un problema que agreuja la situació. Els aranzels extraordinaris imposats per Donald Trump a l’oli espanyol suposen una dificultat més per a les vendes. Tot plegat després que les cooperatives i trulls particulars de Lleida portessin anys apostant per obrir mercats als Estats Units i haurien aconseguit anar posicionant-se cada vegada més en aquest exigent mercat. Els efectes dels aranzels es deixen notar en els resultats de les exportacions als Estats Units al llarg de l’any passat. La secretaria d’Estat de Comerç xifra en 36,3 milions d’euros les vendes de les empreses lleidatanes als Estats Units.

El 2018, tanmateix, les vendes d’oli d’oliva havien arribat als 47,8 milions d’euros. Una part d’aquesta caiguda s’explica per l’abaratiment de preus, però en bona mesura es justifica també per la política proteccionista de Trump, que castiga l’oli d’oliva espanyol però que, curiosament, no aplica al producte italià.

Crida l’atenció que els operadors italians compren molt oli a Lleida i, en general, al mercat espanyol. Precisament l’utilitzen per complementar i millorar els seus olis que, tanmateix, troben després més bons resultats comercials.

El producte italià té una ‘prima’ d’1,18 euros per quilo El mercat de l’oli d’oliva estableix cotitzacions molt diferents en funció de l’origen, una batalla en la qual Itàlia es manté com a clara guanyadora. De fet, aconsegueix una prima d’1,18 euros per quilo per sobre de l’espanyol. Les dades de la Comissió Europea estimen en 3,31 euros el preu d’un quilo aquest any, mentre que el d’origen espanyol a penes se situa en 2,13. Fins i tot l’oli grec aconsegueix més bones valoracions als mercats, segons va explicar Brussel·les, que xifra en 2,23 euros el quilo d’oli.

tracking