SEGRE

Afrucat adverteix que les limitacions de mobilitat pel coronavirus "posen en risc" la producció de fruita a Catalunya

L'entitat assegura que la situació actual impedeix que treballadors puguin arribar al seu lloc de treball

Imatge de temporers en plena recollida de fruita de llavor en una finca de Lleida.

Imatge de temporers en plena recollida de fruita de llavor en una finca de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Afrucat ha advertit aquest dijous les diferents administracions del "risc" que corre la producció catalana de fruita d'aquest estiu si es mantenen les restriccions de mobilitat que estableix la declaració de l'estat d'alarma pel coronavirus. L'entitat assenyala que la policia està multant a vehicles compartits de personal que es desplaça al seu lloc de treball, tenint en compte que només pot anar una persona per vehicle. Afrucat lamenta que la mesura s'ha pres sense tenir en compte que en sector agroalimentari de les fruites i hortalisses, ja sigui per tasques al camp o a les centrals de confecció, és habitual el transport col·lectiu de persones donat que alguns treballadors no disposen de vehicle propi o de permís de conduir.

El president d'Afrucat, Francesc Torres, ha recordat que "el sector agrari i alimentari no només té permesa l'activitat" sinó que "es considera un sector bàsic i imprescindible per garantir el proveïment d'aliments a la població". Per això, considera aquesta limitació de només una persona per vehicle "molt perjudicial per al sector" ja que "fa del tot inviable l'activitat agrària per impossibilitat d'accedir al lloc de treball".

Així mateix, Torres ha remarcat que "s'estan fent diferents interpretacions parcials i diferents de la norma en altres zones de l'Estat" i demana una "intermediació" als representants territorials de les diferents administracions per tal d'arribar a un consens entre els responsables d'Agricultura, Sanitat i Transports a fi i efecte que s'apliqui una interpretació uniforme a l'Estat pel que fa a les restriccions de moviments.

La proposta que fa Afrucat passa per dotar d'un certificat d'empresa a aquelles persones que es desplacen al lloc de treball en l'àmbit agroalimentari per tal que els cotxes particulars puguin portar a dues persones i que a la resta de vehicles, furgonetes o minibusos, es respecti un terç de la capacitat.

tracking