SEGRE

ESNOTICIA

BonÀrea, l'empresa més gran de Lleida, aplica des de fa setmanes plans de contenció davant del coronavirus

BonÀrea, l’empresa més gran de Lleida, aplica des de fa setmanes plans de contenció davant del coronavirus || Les seues botigues han arribat a duplicar vendes després de declarar-se la pandèmia

La sala d’especejament de porcí del centre de BonÀrea a Guissona treballant a ple rendiment.

La sala d’especejament de porcí del centre de BonÀrea a Guissona treballant a ple rendiment.BONÀREA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les empreses de Lleida, des de l’autònom i l’agricultor fins a la més gran de les comarques de Lleida, BonÀrea, estan adaptant-se a la nova situació generada per la crisi de coronavirus amb imaginació, per afrontar les restriccions i continuar amb l’activitat, i professionalitat, per garantir al màxim la salut dels treballadors i els serveis. BonÀrea pot servir d’exemple de tota una cadena agroalimentària, ja que agrupa 1.200 ramaders, amb les seues necessitats específiques, 5.000 operaris per posar en marxa el seu centre alimentari de La Closa, i els 2.000 treballadors de la xarxa de botigues que venen els productes directament al públic.

Fa gairebé un mes que aplica protocols d’actuació que ha anat adaptant en la mesura dels esdeveniments i ja són vuit de diferents. A la primera baula, es tracta d’oferir als grangers els pinsos i altres insummes necessaris per atendre els seus animals, però després arriba el transport, tant dels animals a les granges com posteriorment del repartiment de la producció ja elaborada a les botigues. En aquest capítol, ha incrementat al màxim les mesures sanitàries, mentre els viatges es fan de punt d’origen a punt de destinació, sense parades intermèdies.

Apliquen mesures com limitar l’aforament, compra individualitzada i pagar amb targeta

La firma ha ofert permisos, canvis de torn o reduir jornada als empleats amb fills

Una vegada al centre carni, s’ha optat per mesures també específiques en matèria laboral. D’una banda, incrementant al màxim les persones que estan teletreballant, una operativa que impera en les tasques d’administració.

En el cas de la producció industrial pròpiament dita, ha establert mesures perquè els empleats dels diferents torns de treball, dos habitualment, no hagin de coincidir. Així, s’han variat els horaris d’entrada i sortida perquè existeixi mitja hora entre els dos i reduir en la mesura possible grans grups de persones en contacte. També se n’han posat en marxa d’altres com la sectorialització de les zones de menjadors o els vestidors.

En matèria laboral, la companyia també ha adoptat mesures especials per intentar donar resposta a les noves necessitats dels empleats derivades del tancament de col·legis i de confinament de la població. El responsable de recursos humans de la companyia, Antoni Condal, explica per exemple mesures específiques de conciliació, més enllà del teletreball si aquest no és possible, com amb permisos, canvis de torn o reduccions de jornada per a aquelles persones amb fills menors de 12 anys. Aquestes possibilitats també s’ofereixen a persones que es puguin considerar especialment sensibles al coronavirus, com aquelles que tenen patologies de caràcter respiratori o embarassades, per posar un exemple. Però també es busquen fórmules per a persones amb fills majors d’aquesta edat o que tenen al seu càrrec persones dependents.

La logística en general ha patit en els últims dies problemes a tot el territori de l’Estat davant d’un boom del consum per la por dels ciutadans davant d’unes mesures de confinament desconegudes fins ara i ha portat les diferents cadenes de supermercats a enfrontar-se a una situació nova.

En el cas de BonÀrea, Condal explica que els camions han complert tots els dies amb les botigues, encara que admet que hi ha hagut moments especialment crítics la setmana passada, quan es van produir els grans pics de compres.

De fet, es van arribar a veure forçats a doblar alguns serveis i incrementar certes línies de producció. Confia que aquesta setmana la situació es vagi normalitzant i no es repeteixin imatges com les viscudes dies enrere amb gènere esgotat a la tarda.

Reconeix i vol posar en relleu el sacrifici de tota la plantilla de BonÀrea, en especial el dels empleats de botiga, amb atenció al públic directa. A les botigues s’ha aplicat distàncies de seguretat entre clients i d’aquests amb el personal, es reclama compra individualitzada i el pagament amb targeta. En el cas de les fàbriques, la normalitat impera també a les plantes de pinso i Condal remarca el valor de l’equip humà i dels representants dels treballadors per arribar a acords per afrontar aquesta situació.

El balanç del moment més crític, el de la setmana passada, es tradueix en botigues BonÀrea que han doblat vendes. D’una banda per part de clients que han apostat per omplir neveres davant de la possibilitat de noves restriccions, però també per efecte del tancament de bars, restaurants i menjadors escolars, per posar alguns exemples. Persones que abans menjaven fora de casa ara ho fan a la llar.

D’altra banda, BonÀrea també és subministrador de productes a col·lectivitats que avui estan paralitzats, però les vendes a la seua xarxa de supermercats propis han superat amb escreix la caiguda d’aquesta part de la demanda.

A l’hora de resumir com estan afrontant la situació i com encararan qualsevol nova exigència, Condal es remet a paraules com ara imaginació, professionalitat, creativitat i el suport de l’equip humans, dels treballadors. Unes paraules que de segur poden repetir avui qualsevol empresa o treballador en actiu a Lleida i en qualsevol punt del territori.

tracking