SEGRE

ESNOTICIA

Els pagesos fan una crida a aturats i estudiants per treballar a la fruita

Demanen també mesures extraordinàries per poder contractar persones en situació irregular|| Així com corredors sanitaris per al trasllat de personal

Els problemes de falta de mà d’obra ja es deixen sentir en el sector fructícola del sud de l’Estat.

Els problemes de falta de mà d’obra ja es deixen sentir en el sector fructícola del sud de l’Estat.COOPERATIVAS AGROALIMENTARIAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector de la fruita de Lleida ja treballa per poder garantir la campanya vinent, que començarà en tot just unes setmanes i llança propostes per garantir que podrà comptar amb els treballadors necessaris. Per exemple, Unió de Pagesos ha fet una crida als estudiants i persones parades per la crisi del coronavirus perquè apostin per treballar en la campanya. L’objectiu és poder cobrir les “necessitats” del camp amb persones pròximes al territori amb l’objectiu de minimitzar els desplaçaments i respectar les mesures sanitàries dictades per les autoritats. Ha demanat a la conselleria d’Agricultura que faci extensiva la petició als estudiants de les escoles agràries i als centres de Secundària, Formació Professional i universitats de les zones rurals amb més demanda de mà d’obra. A més, treballa amb el Servei d’Ocupació de Catalunya a fi que les persones aturades que visquin a prop de les zones amb més demanda també puguin treballar en la campanya agrària, encara que aquesta via ha fracassat anys enrere quan s’ha intentat.

A més, la patronal catalana del sector de la fruita, Afrucat, ha demanat la possibilitat d’implantar regularitzacions temporals de persones que es troben al territori de forma irregular perquè puguin ser contractades per agricultors i centrals.

Asaja Lleida dona suport a aquesta petició d’Afrucat i, a més, aposta per crear algun tipus de corredor sanitari perquè temporers que avui treballen al sud d’Espanya es puguin desplaçar després a Lleida. Uns corredors sanitaris que considera que també serien necessaris al mateix territori perquè aquest personal no tingui problemes per poder desplaçar-se a les explotacions i centrals. Asaja està detectant greus problemes, per exemple, a la campanya de fruita vermella a Huelva, on només han arribat, abans del tancament de fronteres, entre 4.000 i 5.000 temporers dels 15.000 que solien arribar des del Marroc. Un problema que se suma a una demanda baixa de producte al mercat espanyol d’aquesta fruita.

Mentrestant, Alemanya prohibeix des d’ahir l’entrada al país de temporers de la Unió Europea i el Regne Unit, malgrat les demandes del sector agrícola. Tradicionalment en rebia de Bulgària, Romania i Polònia per a les seues campanyes de col, espàrrec i maduixa.

tracking