SEGRE

AGRICULTURA METEOROLOGIA

Primers danys per gelades a les comarques fructícoles a la província

Amb caigudes de les temperatures de fins a 4 graus sota zero || En els propers dies s’anuncien nous episodis de fred en un moment sensible per als arbres

Imatge de pereres presa ahir en una finca del Pla d’Urgell després de les gelades de matinada.

Imatge de pereres presa ahir en una finca del Pla d’Urgell després de les gelades de matinada.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els agricultors de Lleida van haver de posar en marxa totes les fórmules de lluita contra les gelades, com el reg per aspersió, a la zona fructícola a la matinada de dijous a divendres. Els termòmetres van caure de forma generalitzada a 1 grau sota zero, encara que en alguns punts van arribar als 4 graus negatius.

Així ho van explicar ahir Unió de Pagesos, JARC-Coag i Asaja Lleida, que van alertar que caldrà esperar uns dies per fer una valoració més ajustada de possibles danys. A més, el risc de nous ensorraments del mercuri es manté al llarg dels pròxims dies.

Les gelades han afectat Segrià, Pla d’Urgell, Garrigues, Urgell, Noguera, Segarra i Alta Ribagorça

UP va alertar que ja hi pot haver danys en cultius com la fruita de pinyol i de llavor i els ametllers al pla de Lleida. Les comarques més afectades per les gelades són el Segrià, les Garrigues, la Noguera, l’Urgell, la Segarra i l’Alta Ribagorça, entre d’altres.

Les afectacions podrien ser especialment importants en el cas del Segrià i les Garrigues ja que les baixes temperatures es van mantenir durant moltes hores. En algunes poblacions de les Garrigues, les temperatures van caure fins a 4 graus sota zero, fet que podria haver afectat els ametllers, sobretot a les zones més profundes.

A l’Urgell, Unió de Pagesos adverteix que caldrà comprovar possibles afectacions en cereals avançats a punt d’espigar. A les comarques de la Catalunya Central, com el Solsonès, l’afectació més important podria ser per a la colza, pèsols i alfals.

El cap sectorial de fruita dolça de JARC-Coag, David Borda, va assenyalar que la gelada servirà d’aclarida natural dels arbres en algunes zones i haurà provocat danys a les zones profundes. “És el moment de tractar els arbres fruiters amb fungicides i activadors de la saba i esperar. Tenim molt risc de gelada dilluns i dimarts de la setmana que ve”, va afirmar.

El president d’Asaja Lleida, Pere Roqué, va incloure també el Pla d’Urgell entre el territori afectat per les gelades i va explicar que les plantacions de fruita segons les espècies es troben en diferents fases de l’estadi fenològic, però totes coincideixen “en un moment molt sensible a les temperatures per sota de zero”.

Per la seua part, el subdelegat del Govern espanyol a Lleida, José Crespín, va mostrar també preocupació pels danys en un missatge al seu compte de Twitter en el qual apunta que caldrà esperar per veure l’afectació.

tracking