SEGRE

UP calcula afectació del 100% en conreus de les Garrigues i el Jussà per la gelada

El sindicat demana a Agricultura una valoració ràpida dels danys

Imatge de l’afectació en peres d’una finca ubicada a Mollerussa.

Imatge de l’afectació en peres d’una finca ubicada a Mollerussa.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió de Pagesos ha demanat al Departament d’Agricultura una valoració ràpida dels danys que va ocasionar la gelada de la matinada del divendres 27 de març als conreus de fruita, ametller i vinya, alguns dels quals amb afectacions entre el 90% i el 100%, segons una primera estimació del sindicat. L'objectiu és que "es pugui indemnitzar de manera justa la pagesia afectada, així com per poder aplicar mesures com l’adequació de la fiscalitat de l’IRPF a les pèrdues que es comptabilitzin".

El sindicat calcula que hi haurà una pèrdua de producció d’ametlla del 30% a la comarca de l’Anoia, mentre que en algunes zones de les Garrigues i del Pallars Jussà l’afectació ha estat del 100% del conreu. A la zona Claravalls-Altet de Tàrrega (Urgell), l’afectació també ha estat important, amb moltes llavors malmeses, principalment de les varietats primerenques de llargueta; també de vairo i soleta (entre el 70% i el 80%), i de les més tardanes, com marinada (70%). Cal recordar que en aquestes zones les temperatures mínimes de la matinada del 27 de març van ser de -2 graus.

Segons UP, els fruiters de pinyol de la plana de Lleida també es veuran afectats per les gelades, a les quals s’hi suma la gran fluctuació de temperatures, fet que comporta un creixement irregular, poc homogeni i excessivament lent dels fruits, i que pot arribar a provocar avortaments de fruit en determinades plantacions i un increment de pinyols oberts en els paraguaians i nectarines primerenques, segons explica el sindicat, que afegeix que els danys no es podran quantificar correctament fins les properes setmanes.

 
 
tracking