SEGRE

ESNOTICIA

El ministeri d'Agricultura ja té sobre la taula el SOS dels fructicultors

Afrucat afirma que França atorga permisos especials a immigrants en situació irregular || Demana també que puguin viatjar temporers del sud d’Espanya

Preparatius d’una tramesa de fruita per repartir a l’hospital d’Ifema a Madrid.

Preparatius d’una tramesa de fruita per repartir a l’hospital d’Ifema a Madrid.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La patronal del sector de la fruita catalana, Afrucat, amb la resta d’organitzacions que formen la federació espanyola d’exportadors Fepex, ha elevat al ministeri d’Agricultura la demanda de solucions per als dos greus problemes a què s’enfronten agricultors i centrals: la falta de mà d’obra disponible i les restriccions a l’hora de traslladar-se al lloc de treball. El director d’Afrucat, Manel Simon, va afirmar que “estem en una situació de guerra contra el coronavirus i, a més a més, hem d’afrontar la gu

erra també del sector”. Afrucat, amb el suport de les organitzacions agràries, reclama que s’atorguin permisos temporals als immigrants que es troben al territori perquè puguin ser contractats a la fruita. Simova dir que ja ha rebut comunicació d’ajuntaments de diferents punts no només de Lleida, sinó de Catalunya, i va explicar que compten amb persones disponibles. Va afirmar que a França s’atorguen permisos similars als que proposen.

Els pagesos adverteixen que han de començar ben aviat amb les tasques d’aclarida i necessiten disposar de personal, una demanda que serà encara superior quan comenci la recol·lecció de la cirera i després del gruix de la fruita de pinyol.

A més, Simon va recordar que la Comissió Europea ha demanat als estats membres que, referent als treballadors de temporada, en particular al sector agrícola, intercanviïn informació sobre les diferents necessitats a nivell tècnic i que estableixin procediments específics per poder garantir a aquests treballadors un pas fluid, amb la finalitat de respondre a l’escassetat de mà d’obra derivada de la crisi.

Malgrat aquesta petició de Brussel·les, Simon tem que no sigui efectiva a l’hora que treballadors romanesos o búlgars puguin o vulguin traslladar-se fins a Lleida per a la campanya de la fruita.

Tot plegat mentre ahir es va fer una nova reunió de la comissió d’agricultura provincial, després de la qual el subdelegat del Govern central a Lleida, José Crespín, es

va comprometre a elevar al ministeri les diferents demandes del sector. Entre aquestes peticions hi havia la d’Asaja, que de la mateixa manera que Afrucat, aposta per un corredor sanitari sud-nord, que permeti el trasllat de temporers que avui treballen en altres campanyes agràries a l’Estat espanyol es puguin traslladar a Lleida.

tracking