SEGRE

ESNOTICIA

Els tallers, amb serveis mínims “residuals” per atendre pagesos

Critiquen la falta de protecció malgrat ser indispensables per a activitats essencials || La reparació de vehicles agrícoles centra la càrrega de treball a Lleida

Imatge d’arxiu d’un tractor treballant en una finca a Castellnou de Seana.

Imatge d’arxiu d’un tractor treballant en una finca a Castellnou de Seana.J. MARTÍNEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La confusió inicial en les directrius del Govern espanyol sobre si els tallers de reparació podien obrir o no ha causat gaire improvisació, segons el negoci. Prop d’un setanta per cent dels tallers mecànics estan tancats i els que treballen ho fan sota mínims, servint col·lectius que sí que es consideren essencials, com l’agrari a Lleida. A més, els tallers tampoc no s’han deslliurat dels ERTO, tot i que en algunes patronals asseguren que les autoritats laborals els han tombat, i denuncien falta de protecció i ajuts específics per fer front a una caiguda abismal de la feina.

Des de l’Associació d’Empreses d’Automoció de Lleida, van explicar que han deixat de fer manteniments i reparacions rutinàries a vehicles particulars però sí que atenen serveis d’emergència. La càrrega de treball aquests dies se centra en reparacions de vehicles agrícoles que surten o han de sortir al camp, com a servei essencial que són, però des de l’associació alerten aquest treball és “insuficient” per mantenir la facturació.

A més, han posat de manifest que a la normativa no “se’ns considera un servei clarament essencial, però donem servei a sectors que sí que ho són i per aquesta raó no podem tancar del tot”, afirmen. Així mateix, lamenten que hi ha hagut casos en què algun veí els ha denunciat per tenir el taller obert. “Vénen els agents i els hem d’explicar que estem reparant el cotxe d’un dependent de supermercat o d’un mosso d’esquadra”, relaten.

De moment no hi hagut sancions. “Ens expliquen què podem fer i què no i comproven que ho estem complint”, van afegir.

Tanmateix, aquesta situació de treballar “a mig gas” ha fet que la majoria dels tallers de Lleida hagin hagut d’adaptar les plantilles al nivell de feina actual, que ha disminuït de manera “significativa”.

Van assegurar que molts han presentat un ERTO de força major, que obliga les empreses a mantenir les plantilles durant 6 mesos quan s’aixequi l’ordre de confinament.

Des de l’associació consideren que és una bona opció per poder mantenir l’economia i els llocs de treball però reclamen més protecció per part de les administracions i que s’ampliïn els terminis per tal de presentar les liquidacions trimestrals.

tracking