SEGRE

ESNOTICIA

Formatgers del Pirineu potencien el comerç en línia i les entregues a la porta

El Covid-19 clausura mercats, fires i visites a obradors en el moment de més producció || Formatgers del Pirineu potencien el comerç en línia i les entregues a la porta

Mercè Lagrava, de la Formatgeria Serrat Gros.

Mercè Lagrava, de la Formatgeria Serrat Gros.SERRAT GROS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comerç per internet i les entregues a domicili s’han convertit aquests dies en la salvació dels principals productors de formatge del Pirineu. El principi de la primavera és per a ells el moment de més producció de la temporada, i arriben a aquestes dates amb els cellers plens de producte que esperen vendre. Tanmateix, l’estat d’alarma decretat per la pandèmia del coronavirus i l’exigència de confinament total de la població ha deixat aquests artesans d’un dia per l’altre sense els principals canals de comercialització: fires de primavera, mercats setmanals i visites guiades als obradors. Sense això, han hagut de reinventar-se a marxes forçades i introduir innovacions en uns negocis arrelats en l’artesania i la tradició.

Una solució ha estat “fer un curset accelerat de com muntar una botiga en línia en dos dies”, tal com explica Judit Carreira, de Formatges l’Abadessa, de la Seu d’Urgell. Aquesta productora reconeix que, des de l’inici de la crisi sanitària, troba a faltar “el tracte directe amb el client”, tot i que assumeix que “molt a pesar nostre, és una cosa que no podrem fer durant un temps”. La transició cap al comerç electrònic ha començat amb resultats prometedors.

“Tenim els cellers plens i a les ovelles i vaques no se’ls pot ordenar que deixin de donar llet”

“En menys de vint-i-quatre hores de tenir en marxa el nou sistema de vendes, hem rebut més de dos-centes comandes”, explica. Els repartiran per tot Catalunya. “Aprenem a marxes forçades a treballar d’una forma diferent”, apunta.

“El que queda clar és que tots tenim els cellers i els obradors plens de formatges, i a les cabres i les vaques no els podem ordenar que deixin de produir llet”, conclou. Ells mateixos entreguen les comandes de l’Alt Urgell i de la Cerdanya, i per a encàrrecs fora d’aquestes comarques, recorren a empreses de transport. També altres obradors pirinencs contacten aquests dies amb clients i els ofereixen portar-los formatge a casa.

Obradors que no reben visites però sí comandes dels clients Mercè Lagrava, de la Formatgeria Serrat Gros de Josa de Cadí, a Josa i Tuixén, venia més d’un 70% dels formatges en visites a l’obrador i la crisi sanitària els ha obligat a potenciar altres vies de comercialització. Aquests dies ofereixen a clients habituals entregar-los productes a domicili. Salvador Maura, de la Formatgeria Mas d’Eroles d’Adrall, a Ribera d’Urgellet, diu que les vendes directes a domicili l’ajudaran a “sobreviure”. Habitualment venia al voltant de mil quilos de formatge al mes, una xifra que creu tardarà a tornar a vendre si es prolonga l’estat d’alarma pel coronavirus.

Mercè Lagrava, de la Formatgeria Serrat Gros.

Mercè Lagrava, de la Formatgeria Serrat Gros.SERRAT GROS

tracking