SEGRE

El Consell de Ministres planeja aprovar un decret per incorporar aturats i immigrants al camp

Imatge d’arxiu de temporers a la campanya de la fruita a Lleida.

Imatge d’arxiu de temporers a la campanya de la fruita a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol aprovarà previsiblement aquest dimarts en el Consell de Ministres un reial decret pel qual s’incorporarà a aturats i immigrants per pal·liar la falta de mà d’obra al camp en un context marcat per la crisi generada per la pandèmia del coronavirus, segons han confirmat a Europa Press fonts governamentals. En concret, el ministre d’Agricultura, Luis Planas, ja va avançar la setmana passada que a Espanya es necessiten entre 100.000 i 150.000 treballadors per fer front a la recollida de les collites de les properes setmanes.

Planas també va confirmar que estava abordant aquest assumpte amb les organitzacions agràries, les comunitats autònomes i el Ministeri de Treball per veure quines mesures adoptar per trobar una solució satisfactòria a l’escassetat de mà d’obra en el camp després de les restriccions de moviment per frenar l’expansió del coronavirus. Segons ha avançat el diari 'El País’, aquest reial decret, que vigirà fins el 30 de juny, considera aquestes mesures "urgents" per poder garantir la producció.

Agricultura és "conscient" del problema de la falta de mà d’obra al camp, tenint en compte que el tancament de les fronteres impossibilita l’arribada de treballadors d’altres països, segons han informat Europa Press en fonts del departament que dirigeix Luis Planas. "Una possible solució seria la contractació de treballadors de l’entorn local, persones que en aquests moments es trobin sense ocupació i que podrien col·laborar en aquestes tasques", han indicat en fonts d’Agricultura.

Una de les opcions que s’està estudiant és la incorporació de persones d’altres sectors, com l’hostaleria, el turisme o el comerç, que s’han quedat, en situació d’atur com a conseqüència d’un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO).

De fet, des de l’organització agrària COAG han afirmat que el camp necessita forma urgent "bastanta mà d’obra" per iniciar la campanya de recollida de fruita d’os i, fins fa pocs dies, només tenien coberta el 60% de la necessària.

Aragó, Catalunya, Múrcia i Extremadura són les principals regions productores de fruita d’os (cireres, nectarina, préssec, albercoc o paraguaià). Per exemple, l’any passat a l’Aragó van contractar per a aquesta campanya entorn de 30.000 persones, el 85% d’origen estranger i el 15% obra de mà nacional.

Desde Cooperativas Agro-Alimentàries d’Espanya han indicat que l’agricultura i ramaderia necessita uns 100.000 treballadors en les properes setmanes per fer front a les pròximes campanyes agrícoles.

Per la seua part, les associacions de productors de fruita d’os integrades a Fepex han alertat també de la falta de mà d’obra temporal per a les tasques d’aclareo i recol·lecció, que comença ben aviat, i han traslladat al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació proposades per resoldre aquest "greu" problema, conseqüència de la crisi del coronavirus.

En les properes setmanes comencen treballs d’"aclareig" i de "recol·lecció" de diverses espècies fructícoles a totes les zones de producció d’Andalusia, Múrcia, Extremadura, Aragó i Catalunya i no hi ha perspectives de prou mà d’obra pel tancament de les fronteres i l’absència de treballadors immigrants que treballen en la recol·lecció. Per això, han demanat el Ministeri d’Agricultura mesurades per resoldre aquest problema, entre les que es troba facilitar el trànsit de personal per treballar entre les diferents zones a Espanya.

tracking