SEGRE

ESNOTICIA

El sector del boví de carn demana ajuda davant la gravetat de la crisi

Ha perdut de cop el mercat de la restauració, menjadors escolars i hostaleria || Sol·licita primes a congelació, incentius fiscals i préstecs bonificats

El ramader Jesús Romero i el veterinari Juan Tutusaus, ahir en una explotació d’Alcarràs.

El ramader Jesús Romero i el veterinari Juan Tutusaus, ahir en una explotació d’Alcarràs.RICARD GODIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les conseqüències de la pandèmia i les restriccions que s’han posat en marxa per lluitar contra el coronavirus afecten d’una manera o altra les diferents activitats econòmiques, i en el cas del boví de carn ha suposat perdre de cop bona part del mercat i urgeix ajuts. El tancament dels serveis d’hostaleria, hoteleria i les escoles i els menjadors es tradueix en la pèrdua de bona part del seu mercat.

Tant que algunes indústries centrades en aquest segment s’han vist forçades a optar per treballar sota mínims o fins i tot tancar temporalment. El president de la patronal catalana del boví Asoprovac, Ricard Godia, explica que ara la venda se centra en supermercats i botigues de proximitat, en què s’ha passat de la febre compradora dels primers dies del confinament a enfonsar-se el mercat un 50 i fins i tot un 60 per cent.

Tota la cadena de la carn de vedella es veu afectada per les restriccions

En aquest context i amb uns preus clarament a la baixa als mercats en origen, el sector sol·licita ajuts. La Interprofessional de la Carn de Boví (Provacuno), de la qual forma part Asoprovac, ha demanat al ministeri d’Agricultura mesures fiscals, de promoció i d’emmagatzemament per pal·liar els efectes que ocasiona la crisi sanitària a totes les baules del sector de boví de carn.

En aquest sentit, apressa la Unió Europea a aprovar de “manera immediata” el suport a l’emmagatzemament privat de peces nobles utilitzades al canal horeca i restauració, estudiar els ajuts directes al sector productor (granges d’engreix i vaques nodrisses) per a la seua manutenció i manteniment durant un termini superior a l’habitual i l’obertura de compres d’intervenció publica.

Pel que fa a competències estatals, reclama impulsar un programa d’incentius fiscals per a ramaders, cooperatives, indústries i altres operadors indispensables a la cadena de subministrament afectats per aquesta situació. Demana així mateix la bonificació dels tipus d’interès dels préstecs de l’ICO i d’una altra naturalesa avalats per l’Estat.

Conservar i incrementar les exportacions, claus de futur

La Interprofessional de la Carn de Boví (Provacuno) sol·licita mesures urgents de competència estatal com fer totes les accions necessàries per mantenir i facilitar les exportacions tant de carn com d’animals vius a les principals destinacions a tercers països. Per la seua part, el president de la patronal del boví Asoprovac a Catalunya, Ricard Godia, destaca que és clau aprofitar la proximitat del ramadà per poder exportar volums significatius, una cosa per a la qual va reclamar que no hi hagi frens de caràcter burocràtic. Entre els mercats més importants d’exportacions d’animals vius destaquen tant Líbia com el Líban. S’hi afegeixen altres com Algèria i Tunísia.

El sector també està obrint mercats a l’Aràbia Saudita, on han arribat les primeres trameses per vaixell, com va explicar Ricard Godia, i també Jordània. Va destacar que el boví lleidatà, català i espanyol en general és molt apreciat en aquests mercats per la seua qualitat de carn rosada i tendra.

tracking